ELS ESCÀNDOLS DE CORRUPCIÓ DEL PP
Crònica 16/07/2011

Camps seurà al banc dels acusats

Camps s'ha convertit en el segon president autonòmic en actiu que serà jutjat. Un jurat popular haurà de determinar la seva relació amb el cas Gürtel. Segons la interlocutòria, el jutge Flors no té cap dubte.

Salva Almenar
3 min
UNS VESTits d'escàndol El jutge no hi veu cap motiu, més enllà de la funció pública que exerceixen els alts càrrecs inculpats, per rebre regals  de la trama Gürtel.

VALÈNCIA.Francisco Camps seurà a la banqueta dels acusats. El magistrat del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià que instrueix el cas, José Flors, va anunciar ahir que veu "indicis racionals de fets d'aparença delictiva" en el cas dels vestits que suposadament van regalar al president valencià les empreses relacionades amb el cas Gürtel. El president de la Generalitat valenciana i del Partit Popular valencià haurà de respondre pel delicte de suborn passiu impropi davant un jurat popular per l'acusació que se li imputa i que s'estén a altres tres ex-alts càrrecs del govern valencià.

La decisió -contra la qual no es pot presentar recurs- la va fer pública ahir el jutge Flors. La coneguda com a causa dels vestits, oberta l'abril del 2009, investiga la relació existent entre els vestits que suposadament van regalar les empreses de la trama corrupta a diferents càrrecs de l'executiu valencià i els concursos públics que ells havien de resoldre, en els quals les empreses de la xarxa Gürtel tenien interessos. Segons l'interlocutòria del jutge, "no és necessari raonar molt per entendre que el fet de poder comptar amb la complaença i el favor del president i el vicepresident d'una comunitat autònoma, a qui es complimenta, pot ser d'una influència determinant".

Per l'acusació, la finalitat dels regals de la trama corrupta a Camps; a l'exvicepresident Víctor Campos; al cap de gabinet de la Conselleria de Turisme, Rafael Betoret, i a l'exsecretari del PP valencià, Ricardo Costa, era aconseguir l'adjudicació de contractes públics, com els obtinguts per Orange Market per a la gestió del pavelló del País Valencià en diverses fires de turisme, amb els quals l'empresa de Francisco Correa va facturar prop de 7 milions d'euros entre els anys 2005 i 2009. No obstant això, les defenses van al·ludir a la relació personal i d'amistat que el capitost de la trama a València, Álvaro Pérez El Bigotes , mantenia amb els acusats per justificar el pagament dels vestits. Però Flors considera que qui pagava els vestits no era El Bigotes, sinó les societats del grup, "que tenien importants interessos econòmics en les seves relacions" amb la Generalitat.

El magistrat assenyala que no hi veu cap altre motiu que permeti explicar per què la trama Gürtel "havia d'obsequiar-los d'aquella manera", més enllà del càrrec públic que exercien els quatre imputats. A més, afegeix, la conducta pot ser constitutiva del delicte que se'ls imputa, perquè Camps i els altres càrrecs del PP van acceptar que un tercer interessat en l'adjudicació de contractes pagués uns vestits a mida que ells van encarregar "personalment i en diferents ocasions". Malgrat que Camps ha defensat sempre que els vestits se'ls va pagar ell, els informes pericials no han pogut determinar qui va abonar els 14.000 euros que van valer. El sastre que els va fer, José Tomás, ha sostingut sempre que el president Camps "no en va pagar ni un".

El Tribunal valencià tampoc ha admès que els regals els rebés Camps només per la seva condició de president del Partit Popular, com argumentava la defensa. Per Flors, per contra, "quan una persona exerceix dues funcions de rellevància pública, no cal excloure que els regals que rebi dels que tenen interessos econòmics puguin influir només en una faceta de la seva vida".

La responsabilitat de Rajoy

L'única veu del govern de Camps que ha fet una valoració de la situació judicial que embolica al president ha estat la portaveu de l'executiu, Lola Johnson. Preguntada per la interlocutòria dictaminada per Flors, la consellera va assegurar que "ni ho comparteix aquest govern ni els valencians que en les passades eleccions van donar el seu suport a un projecte de Comunitat Valenciana" encapçalat per Camps. Així mateix, va assegurar que "no hi haurà cap variació política" i que seguiran treballant amb "total i incondicional suport al president". En canvi, l'oposició, sabedora de la negativa de Camps a renunciar al seu càrrec, ha passat la pilota al president estatal del PP, Mariano Rajoy. Així, el secretari general dels socialistes valencians, Jorge Alarte, va exigir ahir a Rajoy "que expliqui si mantindrà i donarà cobertura política al senyor Camps", alhora que li va recordar que en aquesta decisió s'hi juga "la seva credibilitat davant Espanya", en una clara al·lusió a les eleccions generals. El grup parlamentari Compromís ha reclamat a Rajoy "que faci dimitir Camps" davant una "situació d'emergència democràtica" que portarà el País Valencià a convertir-se en la segona autonomia on el seu president serà jutjat durant l'exercici de les seves funcions.

stats