Crònica 22/05/2011

Candidats que no saben ni on es presenten

Albert Punsola
3 min
Un sol nen Senan té 56 habitants i només hi ha un nen. El poble no vol ni sentir parlar de fusionar-se amb altres municipis.

Senan és un municipi situat a 9 km de l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, i s'hi presenten quatre candidatures: la de Núria Albà, l'actual alcaldessa, i les de CiU, el PSC i el PP. Les tres últimes són conegudes com a "candidatures fantasma". El terme no és despectiu, simplement descriu el fet que els grans partits s'hi presenten perquè, si per alguna raó poc probable guanyessin, podrien sumar un municipi més a la seva llista.

Cap dels candidats dels partits viu a Senan. "Podria donar-se el cas que una persona hagués de fer d'alcalde d'un municipi on hauria d'arribar amb un GPS", apunta irònicament Carme Ferrer. Ella és la mare de l'únic nen del poble, el Martí. Amb el seu marit, Àngel Ràfols, van deixar Sant Boi de Llobregat per instal·lar-se a Senan. I el balanç és satisfactori. No és només la tranquil·litat i la bellesa de l'entorn, sinó el temps. "Cada dia baixem a treballar a Montblanc i triguem un quart d'hora, sense embussos!"

Consells oberts

La conversa té lloc a la sala principal de l'Ajuntament. Fa alguns dies la família de Senan s'hi ha reunit per seguir els Barça-Madrid. En aquesta mateixa sala se celebra el consell obert, l'equivalent del ple en altres municipis. "Es llegeix l'ordre del dia, es fan preguntes i es donen respostes i la gent amb dret a vot l'exerceix i així es van debatent i aprovant els temes", explica Núria Albà. Tanmateix, aquesta singular democràcia directa s'acaba. El govern espanyol ha modificat la legislació, i els municipis que tenen fins a 100 habitants hauran de disposar d'una junta de govern de tres persones. Es podran fer reunions informatives però els temes del ple els decidiran aquestes persones.

No hi haurà més consells oberts, però aquí l'esperit col·lectiu viu sempre, ja sigui Sant Joan o Nadal. "I des de fa set anys fem la Festa de la Primavera, amb un dinar basat en la cassola de tros, seguit de poesia i música", subratlla Maria Carme Satorra, una altra veïna. Aquesta celebració inventada complementa la festa major de l'agost.

Fusions? Ni parlar-ne

Senan és un paradigma dels micropobles. A Catalunya n'hi ha 334 i més d'una setantena formen part de l'Associació de Micropobles de Catalunya. Antoni Lloret, el seu president, recorda que, si bé tenen poca població, representen un 40% del territori. L'associació va néixer per defensar la problemàtica d'aquests indrets, que es podria sintetitzar, segons Lloret, "en el fet que les administracions i les organitzacions" els tinguin "molt poc o gens en compte".

La perspectiva del debat sobre una hipotètica fusió de municipis no és aliena a la gent de Senan, que hi estan radicalment en contra. Pel que fa a l'Associació, Antoni Lloret també considera absurds aquests plantejaments que titlla de "maniobra de distracció d'alguns polítics". Des d'un punt de vista pragmàtic explica: "L'únic estalvi que s'aconseguiria és el de no haver de pagar l'electricitat i la calefacció d'alguns edificis municipals. El personal hauria de continuar treballant igualment en els ajuntaments receptors, perquè augmentarien de població i els serveis s'haurien de seguir oferint igualment".

L'exemple francès

Fa un temps l'alcaldessa va anar al Senat a parlar sobre la realitat dels micropobles. "Em van dir que hi havia massa municipis, però a França n'hi ha 32.000 i el país funciona". L'administració pròpia és un dels eixos principals del futur de Senan i potser caldrà defensar-la.

La petita-gran família de Senan ja coneix el conflicte. L'any 2000 una empresa d'energia eòlica va voler instal·lar seixanta aerogeneradors al terme municipal de manera que els molins se situaven molt a prop del nucli. "Va ser una experiència desagradable i va haver-hi confrontacions entre els veïns que van durar uns anys", recorda Núria Albà, que aleshores encara no era alcaldessa. Ella, que de jove havia portat el "Nuclear, no gràcies" en el seu Dyane 6, es trobava enfrontada a les energies netes. "Hauríem tingut força diners al compte corrent, però probablement molta gent hauria marxat", aclareix Albà. La demografia és, doncs, l'altre gran eix de futur. Tot i així, la campanya a Senan com a tal és inexistent.

stats