Crònica 13/02/2011

Capitals en el punt de mira polític

2 min
PSOE, Lissavetzky

Barcelona

Tot i que el PSOE assegura que va ser un error, es va oblidar de Barcelona al catàleg de bones pràctiques municipals editat fa uns dies. És la ciutat espanyola més important governada pels socialistes, però des de Ferraz, que mai se l'ha sentit gaire com a pròpia, posen distància. Una eventual derrota de Jordi Hereu o Montserrat Tura seria un cop dur però el PSOE l'anotaria al compte del PSC.

Madrid

Jaime Lissavetzky, secretari d'estat de l'Esport i molt proper al vicepresident Rubalcaba, va ser assenyalat per Zapatero com a candidat a Madrid. Els seus antecessors no van aconseguir vèncer un PP molt consolidat a la capital espanyola i les enquestes diuen que ara també és improbable guanyar Gallardón. Les relacions entre Lissavetzky i el líder socialista a Madrid, Tomás Gómez, són tenses.

Sevilla

La capital andalusa, on Juan Espadas s'estrena de candidat, és clau. El PP espera tornar-hi a guanyar i, aquest cop, tenir una majoria per governar. El canvi de candidat socialista afavoreix d'entrada les expectatives electorals de la dreta. El partit de Rajoy ha fet bandera d'Andalusia com a motor del canvi i ha posat Sevilla com a icona. Fa anys que el PSOE es dessagna a les ciutats però reté el vot rural.

Bilbao

Euskadi està pendent del futur de l'esquerra abertzale: la seva presència pot fer canviar majories. Caldrà veure si el pacte de govern autonòmic entre el PSE-EE i el PP té repercussions a l'Ajuntament de Bilbao i Txema Oleaga desbanca el nacionalista Iñaki Azkuna, que ocupa l'alcaldia des del 1999. El PNB torna a confiar en un polític experimentat i també ben valorat pels sectors menys sobiranistes.

València

Les tres capitals del País Valencià estan en mans del Partit Popular. L'alcaldessa de València, Rita Barberá, provarà de revalidar la seva còmoda majoria (56% dels vots davant del 33% del PSOE). El socialista Joan Calabuig substitueix Carmen Alborch. Polèmiques com la del barri del Cabanyal han sacsejat la legislatura i cal veure si passen factura o no a una de les dirigents del PP més consolidades.

stats