LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 17/12/2011

El Carec proposarà una reforma fiscal

à.f.m.
2 min

BARCELONA.El consell de savis que assessoren la Generalitat en economia ultimava ahir a la nit dos nous informes de propostes tant per al govern català com per a l'espanyol. Un dels informes tracta sobre les modificacions que s'haurien de fer en els impostos, mentre que l'altre proposarà mesures perquè les empreses guanyin dimensió. Molt probablement, tots dos informes es podrien conèixer en els pròxims dies.

El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (Carec) sempre ha ultrapassat les fronteres catalanes a l'hora de fer propostes per a la recuperació de l'economia. En el seu primer informe, presentat al març, s'hi defensava la creació del copagament, la reducció del nombre de funcionaris i de la burocràcia i una reforma laboral que implantés el contracte únic. La Generalitat no podia aprovar gairebé cap de les mesures que apareixien a l'informe, però el Carec sempre ha defensat la necessitat d'establir una agenda clara de reformes, siguin o no de competència catalana.

El primer dels informes tractarà de la fiscalitat, un tema espinós perquè genera debat ideològic. Fonts del Carec asseguren que el document intenta combinar diferents figures impositives. Les mateixes fonts afirmen que l'objectiu de l'informe és aconseguir "la quadratura del cercle". És a dir: introduir els suficients incentius fiscals com per afavorir la creació d'empreses i llocs de treball però, al mateix temps, no perjudicar els ingressos de les administracions públiques. Amb la crisi, els ingressos per impostos han caigut en picat i es dóna per fet que Mariano Rajoy apujarà alguns tributs per no concentrar tots els esforços per complir els objectius de dèficit que estableix la Comissió Europea únicament en la retallada de la despesa.

En el segon informe, que sembla que no serà tan concret, s'hi faran propostes perquè les empreses guanyin dimensió. Catalunya sempre ha brillat pel seu entramat de petites i mitjanes empreses, però els experts sovint han lamentat que no hi hagi més corporacions grans. Fons del Carec afirmen que "en aquest moment és important que les empreses guanyin dimensions". El text segurament inclourà suggeriments per ajudar que les empreses exportin i, en definitiva, guanyin dimensió i es preparin per millorar les exportacions.

stats