ELS NOUS LIDERATGES DESPRÉS DEL 22-M
Crònica 06/06/2011

Alcaldes amb veu pròpia "No hi ha futur a Catalunya fent pactes amb el PP"

Ciutat "Proposem un canvi cultural, un canvi en la manera de governar. La ciutat està adormida" Sobiranisme "Espanya ens tanca la porta als morros i la gent se n'està adonant. La política hi ha de respondre" Govern en minoria "Deu regidors són suficients"

Oriol March
3 min
Carles Puigdemont, que dissabte es convertirà en alcalde de Girona, serà un dels nous barons de CiU al territori després del 22-M.

Com s'ho ha fet per acabar amb 32 anys de govern socialista a Girona?

La clau han estat els 4 anys de feina i els 15 dies de campanya. Un discurs i unes formes encertades, sumats a una onada general afavoridora, ens han ajudat a cristal·litzar els canvis.

Què vol canviar a la ciutat?

Proposem un canvi cultural i una manera de governar més dialogant, més transparent, més participativa, més àgil, més oberta. Fins ara ha estat tot el contrari i s'ha portat Girona a tenir una agenda adormida.

I com se la pot despertar?

Se l'ha de sacsejar evidenciant que la ciutat que està per fer és la del segle XXI. Fins ara imperava la idea del segle XX, que consistia en el fet que Girona ja estava acabada.

Com s'ha de reinventar, doncs?

Potenciant els quatre eixos fins ara adormits: el turisme, el comerç, la cultura i la universitat. Girona s'ha de reinserir en debats dels quals ha estat absent de manera inexplicable, com per exemple el del Corredor Mediterrani. Girona ha de ser una capital nacional catalana.

La legislatura comença enmig d'una crisi galopant. Com se'n sortirà Girona?

La ciutat té ara 7.300 aturats, quan el 2007 en tenia 2.800. No podem continuar així. Per això hem de despertar els nostres sectors forts i fer que l'administració sigui un soci, no pas un obstacle. Buscarem també el partenariat público-privat. Es veu amb força per governar en solitari amb els seus deu regidors?

Sí, perquè el resultat és bo. Deu regidors ens donen prou força per governar de manera coherent. A més, l'oposició no és una força congruent. Ara bé: alcalde i govern tindran la porta oberta a tothom.

El pacte en moviment, com ja ha defensat les últimes setmanes.

Exacte. Hauria tingut el mateix esperit dialogant si hagués tingut majoria absoluta. Espero les aportacions i les ganes de fer coses de tots els grups. Com que serà amb tothom i en funció de cada punt, per això dic que el pacte és viu, en moviment.

Tot i això, el PP li va oferir un pacte estable per a la legislatura.

I jo he ofert al PP el mateix que als altres, que és arribar a acords al llarg dels pròxims 4 anys.

El PP s'ha ubicat en la centralitat política després del 22-M i exigeix governar. És partidari de fer alcalde Xavier García Albiol a Badalona, tot i el seu discurs xenòfob?

No conec prou la política badalonina per opinar de manera concloent. Si em pregunta què faria a Girona, ho tindria clar. Hi ha línies vermelles que jo no accepto que es travessin.

A CiU l'estigmatitza, encara, pactar amb el PP?

Crec que no. No considero que siguin uns empestats ni que els ciutadans que els voten siguin de segona.

Però hi ha futur per a Catalunya fent pactes nacionals amb el PP?

És evident que no. Aquesta és la meva opció política. Això no impedeix que puguem arribar a acords locals.

Tot i això, potser pacten amb ells els pressupostos de la Generalitat.

Si el PP fa aportacions bones per sortir de la crisi, em remeto al que he dit abans sobre pactes locals.

Creu que s'està parlant massa d'economia i poc de l'eix nacional, en aquest inici de legislatura?

No es pot desvincular una cosa de l'altra. Quin és el futur de Catalunya si Espanya ens tanca la porta als morros? No hi ha futur. La gent se n'està adonant i la política ha de respondre a aquesta evidència.

stats