Crònica 02/06/2011

Carlos Bueren: de l'Audiència Nacional al cas Tous

Marta Català
2 min
Carlos Bueren, a l'esquerra, és l'advocat que ha portat la defensa de Lluís Corominas.

Barcelona.De família de juristes, conegut com a jutge estrella de l'Audiència Nacional, Carlos Bueren és un dels exmagistrats més prestigiosos i que més casos de terrorisme i narcotràfic ha portat des que va marxar a Madrid a la dècada dels 80. Abans, però, Bueren era el titular del jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona. Jurista per vocació i home de caràcter, ha sabut jugar molt bé les seves cartes. Després d'instruir casos tan curiosos com el tema del doctor Rosado, que aconsellava els pares a cremar cigarretes al cap dels seus fills, i de processar agents policials de la Ucifa, la unitat antidroga de la Guàrdia Civil acusada de treballar amb narcotraficants, va abandonar la toga a Madrid l'any 96 i va aterrar a Barcelona amb nous horitzons: l'empresa privada. El despatx Uría y Menéndez el va fitxar i els seus serveis es cotitzen a preus milionaris.

Acostumat a manar en un judici, ara exerceix en un segon pla: posar-se a disposició del jutge i convèncer-lo que els seus clients són innocents. A la taula li va arribar un dels casos més complexos i mediàtics que hi ha hagut a Catalunya: el cas Tous. En el món jurídic, abans del judici ja parlaven que un jurat popular podria beneficiar el gendre dels Tous, però quan anaven passant els dies de la vista oral i les proves contra Lluís Corominas s'anaven acumulant, les coses ja no semblaven tan clares. Bueren va contraatacar. La seva brillant estratègia va funcionar. Va començar el judici amb una prova sorpresa. Un vídeo inèdit que mostrava la psicosi viscuda pels agents de seguretat moments abans de la mort del lladre. Va saber transmetre els valors positius de Corominas al jurat i va deixar en segon pla que era el cap de seguretat de la família i la visceralitat de la seva reacció.

Els va dibuixar la radiografia d'un home plagat d'humanitat, un màrtir, una víctima de la societat malmesa pels robatoris i un pare de família que es va jugar la vida pels seus. Va saber arribar al cor dels nou membres del jurat i els va convèncer que Corominas és un home angoixat i abatut des d'aquell fatídic 9 de desembre del 2006 en què un altre home, també pare de família, va morir d'un tret al cap a Sant Fruitós de Bages.

stats