ELS REPUBLICANS BUSQUEN NOU LÍDER
Crònica 12/02/2011

Carod intenta refer, ara sense Benach, el seu sector dins d'ERC

Descartada per falta de suports l'aventura d'una plataforma política al marge d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira va tornar a reunir ahir els seus afins per fer una anàlisi compartida de la situació del partit.

F.c. / R.t.
2 min
Josep-Lluís Carod-Rovira va estar al capdavant d'Esquerra entre el 1996 i el 2008.

BarcelonaNo era una reunió d'antics companys d'armes. Era una reunió del sector Carod en tota regla per analitzar i debatre el rumb que ha de prendre ERC en els pròxims mesos. Sense esperar que passin les municipals, tal com va acordar el consell nacional, i sabedor que, entre bambalines, els afins a l'encara president Joan Puigcercós també es mouen, Carod-Rovira va convocar ahir els seus al Palau de Congresos. No hi havia el seu escuder de sempre, Ernest Benach, amb qui el distanciament és evident, però sí Joan Manuel Tresserras, Jordi Portabella, Oriol Amorós, Jordi Carbonell, Carles Bonet o Bernat Joan.

Carod va lamentar davant d'ells la "manca de lideratge" de l'independentisme i va denunciar que "l'atrinxerat" aparell del partit hagi confós "el lideratge orgànic i el social" incorrent, a més, en "pràctiques marginals" que han allunyat ERC de la centralitat.

A banda de proposar estar atents al que passarà en els pròxims mesos dins del partit, Carod no va proposar gaire més que "ser un altaveu" de les reflexions de dirigents que, com ell, han tingut un paper destacat dins d'ERC, malgrat que és fàcil interpretar que es tracta d'una recomposició del seu sector en tota regla de cara al congrés de la tardor.

Ridao s'ofereix i salva Puigcercós

Per la seva banda, l'actual secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, va insistir a ajornar el debat sobre el lideratge fins després de les municipals, però no va desaprofitar l'ocasió per postular-se com a president. Això sí, només si "la gent l'hi demana".

Tanmateix, qui ostenta encara el càrrec, Puigcercós, "continuarà com a president del grup parlamentari i com a líder institucional del partit", segons Ridao, i "evidentment" podria tornar a ser el candidat d'Esquerra a les pròximes catalanes del 2014. L'actual portaveu al Congrés, que busca la complicitat de l'aparell, vol establir una nova divisió de poder "entre qui estigui encapçalant el partit i qui encapçali el grup parlamentari", com en temps del mateix Puigcercós i Carod.

Un altre dirigent que vol involucrar-se en el futur de la formació és el seu eurodiputat, fins ara independent, Oriol Junqueras. Avui protagonitzarà un acte on Esquerra li donarà la benvinguda com a militant, juntament amb els altres nous afiliats Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló i portaveu de Decidim.cat, i Gerard Fernàndez, exportaveu de la Plataforma pel Dret de Decidir. L'entorn de Junqueras, que treballa amb Tresserras per redefinir el discurs d'ERC, volia un acte menys vinculat al partit però al final se l'ha fet seu la cúpula, amb la presència de Puigcercós i del candidat de Barcelona, Portabella.

stats