Crònica 30/01/2012

Carta al president de la comissió d'exteriors

Marta Rovira
2 min

SECRETÀRIA GENERAL D'ERCBenvolgut president de la comissió d'exteriors del Congrés, l'FMI ha advertit que Espanya no complirà els objectius del dèficit. No és cap novetat. El ministre d'Hisenda ha expressat públicament els seus dubtes (tal vegada la certesa) sobre l'objectiu de reduir el dèficit públic al 4,4%. Paral·lelament, el ministre De Guindos ha sortit a la palestra per carregar els neulers del dèficit sobre les autonomies i amb aquest pretext fer un pas més per intervenir la Generalitat.

L'estratègia del govern de Rajoy, seguint l'estela que ja havia dibuixat Zapatero, és ignorar que el gruix del dèficit públic (més de l'11% del PIB) correspon a l'Estat -que no assumeix serveis essencials com ara sanitat o educació- i apuntar a les autonomies com a culpables.

I així és obvi que l'estat espanyol no complirà, per molt que des de Catalunya es vagi retallant més i més. El PP focalitza la seva prioritat a escanyar les autonomies. Però no a aprimar una estructura burocràtica fastuosa i ministeris que dupliquen competències.

És per aquest motiu que ERC ha presentat una iniciativa a les Corts espanyoles amb la voluntat d'esbrinar com i en què s'estan gastant els recursos públic de l'anomenada política exterior . Ens referim, esclar, a la xarxa d'ambaixades, consolats, instituts Cervantes i d'altres, que Espanya manté i amplia per tot el món, també en països on feinada rai per trobar-hi un espanyol.

Durant mesos hem viscut una intensa campanya contra la política exterior de la Generalitat, adduint el malbaratament de recursos públics, tot i que la lletra petita ja ens deia que tot plegat era un problema essencialment polític. La campanya (amb un gran impuls mediàtic) arribava amb virulència de Madrid però tristament també va ser repicada a Catalunya com vostè sap prou bé.

La quantitat invertida és irrisòria i té un retorn en ajut i foment de les exportacions catalanes. Ara ja sabem que el problema de debò, de les delegacions catalanes, és polític. I el de les espanyoles, econòmic.

És per això que l'emplacem no ja a col·laborar sinó a liderar la iniciativa -com a president de la comissió d'exteriors del Congrés disposa d'atribucions i té accés a una valuosa informació- per saber com i en què es gasten els diners a Espanya i, en consonància, a fer tot el possible per aplicar criteris d'austeritat i aprimar l'Estat.

Amb la seguretat de poder comptar amb vostè, ens posem a la seva disposició.

stats