Crònica 06/05/2011

Carta de l'ARA als futurs alcaldes

Redacció
2 min

Barcelona1. Siguin eficaços i austers. Es trobaran les arques buides i un sistema de finançament local insuficient. Converteixin el problema en oportunitat. No som un país ric i estem en plena crisi. Facin pedagogia entre els ciutadans.

2. Per racionalitzar i optimitzar la despesa, col·laborin amb els alcaldes veïns i amb les administracions superiors. Desterrin la política de campanar. No hi pot haver un polígon industrial i un poliesportiu a cada poble. I els grans serveis s'han de mancomunar.

3. Facin autocrítica: els ajuntaments no han estat aliens a la bombolla immobiliària, cosa que els ha permès viure per sobre de les seves possibilitats. Això s'ha acabat. El futur no és el totxo ni el populisme de costellada. El futur s'ha de construir des d'una gestió sostenible.

4. Declarin la guerra a la corrupció. La transparència ha de ser una prioritat. Encarreguin auditories externes i independents. Ensenyin els números. Siguin escrupolosos en l'exercici del poder.

5. Sumin esforços entre tots els alcaldes de Catalunya, entre la Federació i l'Associació de Municipis, al marge dels colors polítics, per resoldre el sistema de finançament local, tan deficient.

6. Fomentin una cultura política del diàleg: els consistoris no han de servir per a la batalla política, han de ser escoles de democràcia. Governin amb la mà estesa a tots els regidors.

7. Escoltin els que els han votat i els que no. Donin veu a les entitats, als veïns, a les associacions, a les persones. Converteixin l'ajuntament en l'autèntica casa de la vila. Facin de la participació alguna cosa més que un eslògan. Vostès estan al servei de la gent, no del partit.

8. Mirin enfora, cap a Europa i més enllà. Aprenguin de l'administració local dels països amb més tradició democràtica. No improvisin: copiïn les experiències d'èxit.

9. No oblidin que el problema més greu dels ciutadans és avui l'atur.

10. Contribueixin amb la seva acció local a construir el país del futur amb ambició, il·lusió i intel·ligència.

stats