TRIBUNALS
Crònica 09/05/2011

Cas Tous: crim o legítima defensa?

Laia Espín
3 min
Cas Tous: crim o legítima defensa?

Homicidi o legítima defensa? Aquest argument centrarà les deliberacions del judici amb jurat popular al gendre i cap de seguretat dels joiers Tous, Lluís Corominas, que se celebra a partir d'avui i que s'allargarà durant almenys quinze dies a l'Audiència de Barcelona. L'home està acusat inicialment d'homicidi per la mort d'un tret d'un presumpte atracador, el 9 de desembre de 2006, quan dos individus intentaven suposadament assaltar el xalet del matrimoni Tous en una urbanització de Sant Fruitós de Bages. El ministeri fiscal li demana 11 anys de presó, mentre que la defensa en sol·licita l'absolució.

En aquest judici, però, la principal discussió legal no serà al voltant dels fets -ningú qüestiona que el presumpte assaltant, d'origen albanokosovar, va morir pels trets de l'acusat-, sinó sobre els límits de la legítima defensa. El jurat popular -format per 9 ciutadans- haurà de decidir si Corominas va tirotejar els dos presumptes lladres per defensar-se o no. El principal argument de la seva defensa, de la qual s'encarrega l'exmagistrat de l'Audiència Nacional Carlos Bueren, se centrarà previsiblement a demostrar que el gendre dels Tous va actuar mogut per la por d'un atac a la casa del seus sogres i per la constatació que tres dies abans havien patit un altre intent d'assalt a la finca. Per això en demanarà l'absolució. En canvi, la fiscalia, representada per dues fiscals amb una llarga trajectòria, i l'acusació particular, que anirà a càrrec de l'advocat Josep Riba, contractat per la família de la víctima mortal, mantenen que els trets no es van produir per defensar-se de cap atac, ja que els dos assaltants anaven desarmats i ja havien desistit en l'intent de robar al xalet.

Atenuant d'obcecació

Encara que el ministeri fiscal sol·licita per a Corominas 11 anys de presó per un delicte d'homicidi, li aplica l'atenuant d'obcecació per l'alarma que li havia causat l'avís del vigilant de seguretat que l'alertava de la presència d'uns individus al jardí del domicili dels seus sogres i pel fet que dies abans ja havien patit un altre intent d'assalt. També afegeix com a atenuant la reparació del dany per haver dipositat 150.000 euros en concepte d'indemnització. El fiscal, però, considera que existeix l'agreujant d'abús de superioritat. D'altra banda, l'acusació particular demana 14 anys de presó per homicidi i 500.000 euros d'indemnització per a la dona i el fill. El jurat haurà d'escoltarà en diverses ocasions del representant de la família de la víctima que els ocupants del cotxe anaven desarmats, tot i que al vehicle es van trobar eines per perpetrar un robatori. Un fet que pot jugar a favor de Corominas.

La clau: el jurat popular

Un judici amb un tribunal popular no té les mateixes característiques que un d'ordinari, on es discuteixen bàsicament arguments jurídics amb un tribunal format per professionals. Lluís Corominas haurà de declarar davant de nou ciutadans aliens al món judicial. Després que avui es faci l'acte formal de constitució del jurat popular i les parts facin la lectura dels seus escrits, demà hi haurà un moment clau, en el qual l'acusat podrà intentar empatitzar amb els membres del tribunal quan declari i expliqui les seves tesis exculpatòries. En els pròxims dies passaran per la sala del jurat de l'Audiència de Barcelona els testimonis dels fets, els forenses que van fer l'autòpsia de la víctima, els agents del Mossos d'Esquadra que van fer la inspecció ocular i l'informe fotogràfic i diferents experts per explicar les proves de salut mental, entre d'altres especialistes que reconstruiran els fets del 9 de desembre de 2006. Un moment destacat serà quan es reprodueixi la seqüència dels fets gravada per les càmeres de seguretat.

L'acusat no ha negat en cap moment que disparés als dos homes que es trobaven dins d'un cotxe a prop de la finca dels seus sogres. La seva versió, però, és que ho va fer en legitima defensa després d'observar algun moviment estrany en els ocupants del vehicle. El vigilant de seguretat del xalet del matrimoni dels joiers va avisar Corominas a les 7 de la tarda perquè va observar uns intrusos al jardí de la finca. El gendre dels Tous s'hi va presentar, segons descriu l'escrit de la fiscalia, amb una pistola semiautomàtica carregada amb munició de 9 mm Parabellum, que està prohibida. Un cop allà, va veure un vehicle amb dos ocupants i s'hi va apropar amb el seu cotxe.

Quan va arribar a la seva alçada, diu l'escrit, els va disparar dos trets. Una bala va impactar a la part esquerra del crani de Sinani Gazmend, que va morir pocs dies després a l'hospital, mentre que l'altra bala va passar a pocs mil·límetres de l'acompanyant, Dulji Consum. Consum, que va ser detingut juntament amb Corominas, no compareixerà com a testimoni en el judici perquè es troba en parador desconegut. Després dels fets els dos van ingressar provisionalment a la presó, però mesos més tard van quedar en llibertat amb fiança. En un primer moment el gendre dels Tous també era acusat d'intent d'homicidi del segon assaltant, però un jutge de Manresa va arxivar la causa.

stats