CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Crònica 18/12/2011

La Casa del Rei va aconsellar a Urdangarin marxar d'Espanya

La Corona actua de pressa i amb sigil. El 2006 ja va suggerir a Iñaki Urdangarin, gendre del rei i esquitxat per una suposada trama corrupta, marxar d'Espanya en constatar males pràctiques a l'Instituto Nóos.

Ara
2 min
Iñaki Urdangarin, marit de la infanta Cristina, està sent investigat per la justícia arran de les activitats de l'Instituto Nóos.

MADRID.La casa reial va aconsellar a Iñaki Urdangarin, marit de la infanta Cristina, que marxés d'Espanya, quan es va assabentar de les seves activitats, presumptament fraudulentes, al capdavant de l'Instituto Nóos, ubicat al centre de la xarxa que investiga la justícia. El consell de la Corona es va fer efectiu fa quatre anys, el 2007, quan la Zarzuela va enviar un assessor legal extern a Barcelona per tal de tractar la legalitat dels negocis d'Urdangarin amb els seus advocats. Uns advocats que, segons va publicar ahir El País , formarien part del bufet Bergós, que pren el nom de Raimon Bergós, implicat en el saqueig del Palau de la Música -vegeu el complement-.

L'assessor legal extern de la Casa del Rei que va adreçar-se a Bergós va aconsellar a Urdangarin que abandonés l'Institut Nóos, del qual era president, perquè desenvolupava accions lucratives amb governs i empreses i, per tant, no complia els seus principis fundacionals.

El duc de Palma va acceptar el consell i va abandonar la institució. Poc després, amb els seus socis, va registrar una fundació destinada a promoure la cultura i l'esport, però no va operar mai perquè el mateix assessor legal va comprovar que el seu funcionament tampoc era "adequat" a les característiques que ell havia proposat a Urdangarin. El consultor pensava en una entitat amb un patronat de prestigi internacional que complís tot els requisits corresponents a aquestes fundacions, però finalment no es van dur a terme i la iniciativa va fracassar.

Rumb a Washington

En aquest punt, l'assessor legal de la Corona va aconsellar a Urdangarin que optés per una activitat professional per compte aliè i, si era possible, fora d'Espanya. Va ser aleshores quan l'exjugador d'handbol va acceptar una oferta de Telefónica per treballar als EUA. Dos anys més tard se saben els motius que expliquen aquell canvi de domicili.

stats