DEUTE EL DEBAT AUTONÒMIC
Crònica 10/02/2011

Castells ja va denunciar que l'Estat incomplia el finançament

Roger Tugas
2 min
L'exconseller Castells exigia el finançament íntegre.

BarcelonaA la reunió amb Zapatero, el president Artur Mas hi anava amb un objectiu molt clar: reclamar 2.000 milions que l'Estat devia a Catalunya en concepte d'aplicació de l'Estatut i de l'acord de finançament per al 2010. Aquesta reivindicació, però, no era nova. De fet, l'anterior conseller d'Economia, Antoni Castells (PSC), ja va enviar una carta a la vicepresidenta Elena Salgado reclamant aquesta quantitat el 23 de setembre, dos mesos abans de les eleccions.

A la carta, que ahir va distribuir el PSC, el conseller subratllava "la gravetat que suposa l'incompliment per part de l'Estat de les previsions contingudes a l'Estatut i del model de finançament acordat". Castells afirmava que això "qüestiona la voluntat pregonada pel govern [espanyol] d'intentar recuperar per totes les vies legals que resulti possible el contingut bàsic de les disposicions estatutàries que han quedat seriosament afectades per la recent sentència del Tribunal Constitucional [...] quan l'Estat no compleix les disposicions de l'Estatut que el TC no ha retallat ni posat en qüestió", com és el model de finançament.

Tot un "despropòsit"

Així, Castells criticava que, després de les retallades en la inversió pública aprovades pel govern espanyol, aquest no preveia efectuar un pagament per compensar Catalunya, que patia una reducció més accentuada que altres comunitats. Igualment, denunciava que la quantitat corresponent al Fons de Competitivitat, quantificada en 1.450 milions d'euros per al 2011, no es pagaria fins al 2013. "Resulta simplement un despropòsit", assegurava.

La carta, que destil·lava una incomoditat evident, concloïa explicant que el Govern es plantejava convocar la Comissió Mixta Estat-Generalitat perquè es pronunciés sobre les qüestions plantejades. Al final no es va consumar l'amenaça i Mas ha aconseguit la part de la reivindicació referent als 760 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut. En el Fons de Competitivitat no hi ha acord.

stats