Crònica 09/12/2011

Càstig a la banca alemanya

L'Autoritat Bancària Europea valora en 13.170 milions d'euros les necessitats de capital dels bancs alemanys, el doble del que va estimar fa dos mesos. La banca espanyola requereix 26.170 milions.

Ignasi Pujol / Elena Freixa
2 min
L''SKYLINE' DE L'EURO  Vista de Frànkfurt, la principal plaça financera d'Alemanya.

BARCELONA.La banca alemanya va ser ahir la gran damnificada per la publicació dels resultats de les proves d'estrès de l'Autoritat Bancària Europea (EBA, per les seves sigles en anglès). Sis bancs alemanys necessiten una injecció de capital de 13.170 milions d'euros per complir amb una ràtio de recursos de màxima qualitat (Tier-1) del 9% a finals de juny del 2012. Aquesta xifra suposa més del doble dels 5.200 milions que l'EBA va calcular a l'octubre.

Els bancs més afectats són el Commerzbank i el Deutsche Bank. La resta d'entitats que necessiten captar nou capital són els tres bancs regionals públics: NordLB, Helava i WestLB, així com el DZ Bank. La gran diferència de requeriments s'explica pel fet que, finalment, la banca alemanya no ha pogut computar com a recursos de màxima categoria les participacions estatals.

L'EBA va valorar en 114.685 milions d'euros les necessitats de capital dels 71 principals bancs europeus, enfront dels 106.447 milions anunciats a l'octubre. Espanya, amb uns requeriments de capital de 26.170 milions -poc per sobre dels 26.161 milions de fa dos mesos-, és el segon país amb més necessitats de capital, només per darrere de Grècia, que hauria de rebre 30.000 milions.

El supervisor europeu que supervisa el sistema financer europeu per encàrrec de la Comissió Europea ha mantingut la seva estimació per als bancs espanyols malgrat que el sector havia demanat que es tinguessin en compte instruments com els bons convertibles.

En qualsevol cas, els bancs han comunicat que "podran complir amb els requeriments de capital sense que sigui necessari que el sector públic entri en l'accionariat", segons el Banc d'Espanya. Les entitats tenen temps fins al 20 de gener per presentar els seus plans.

Els cinc bancs sistèmics espanyols -perquè la seva fallida amenaçaria tot el sistema financer- són el Santander, BBVA, Bankia, CaixaBank i el Popular. El Santander, amb requeriments per valor de 15.302 milions (a l'octubre eren 14.971 milions), és el banc europeu que més ha d'apel·lar al mercat. El segon banc que més capital necessita és el BBVA, amb 6.329 milions. És l'únic banc espanyol que veu rebaixada la seva necessitat, que a l'octubre es calculava en 7.087 milions d'euros. El segueixen el Popular, amb 2.581 milions (enfront dels 2.362 milions anteriors); Bankia, amb 1.329 milions (enfront dels 1.140 d'octubre), i CaixaBank, amb 630 milions (enfront de 602 milions d'euros).

stats