Crònica 23/05/2011

La Catalunya Central es tenyeix de CiU

Joan Piqué
3 min
Manté l'alcaldia Josep Maria Vila d'Abadal podrà seguir sent alcalde de Vic. Aquesta legislatura, però, tindrà l'alè xenòfob del PxC més a prop.

La Catalunya Central s'ha tenyit de color convergent. En quatre de les cinc ciutats principals (Manresa, Vic, Igualada i Berga) ha assolit victòries àmplies, mentre que a Solsona, ERC ha aconseguit una històrica majoria absoluta. El PSC ha perdut de manera inapel·lable les alcaldies de Manresa i Igualada, mentre que a Vic el mapa polític es manté gairebé igual que el 2007, amb un lleuger increment de la xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC), que obté una notable representació municipal a les comarques centrals.

Josep Maria Vila d'Abadal (CiU) continuarà sent, amb tota probabilitat, alcalde de Vic, després d'haver mantingut els 8 regidors al consistori. PxC, liderada per Josep Anglada, es consolida com a segona força al seu feu, i passa de 4 a 5 regidors, mentre que el PSC, que repetia amb Josep Burgaya de candidat, rep un correctiu important i passa de 4 a 2 regidors. ERC (2 regidors), la CUP (2) i ICV (1) mantenen la seva representació, i Solidaritat per la Independència (SI) entra al consistori amb un regidor. Encara a Osona, a la segona ciutat més important, Manlleu, el republicà Pere Prat ha mantingut l'alcaldia i la majoria absoluta, i tot i haver perdut un regidor es manté com una de les places fortes catalanes on governa ERC. Seguint la línia general, PxC també ha crescut i ha passat de 2 a 3 regidors.

Grans canvis a Manresa i Igualada

A Manresa, CiU ha fet bons els pronòstics i ha assolit una àmplia victòria que posa fi a un dels primers governs tripartits (PSC-ERC-ICV), vigent de manera ininterrompuda des del 1995. El candidat convergent, Valentí Junyent, reconegut gestor esportiu i antic president del Bàsquet Manresa, es convertirà en el nou alcalde de la ciutat després d'assolir 11 regidors, tres més que el 2007, a només dos de la majoria absoluta. El que ha estat alcalde els últims anys, Josep Camprubí (PSC), és el gran perdedor dels comicis i passa de 8 a 4 regidors, mentre que el seu soci, ICV, perd els dos regidors que tenia i es queda sense representació. L'únic grup del tripartit que ha resistit és ERC, que manté els 3 regidors gràcies en bona part a la figura del cirurgià i cooperant Pere Culell. El PP ha augmentat un regidor (de 2 a 3), i una de les notícies més remarcables és el reforçament de PxC, que ha obtingut 2 regidors en sumar prop de 2.400 vots. La CUP passa d'un a dos regidors, en la mateixa línia ascendent que en altres municipis de la comarca. SI i les llistes independents (MoVem i Manresans), que havien despertat certa expectació, es queden sense representació.

La truita s'ha girat de manera igualment contundent a Igualada. Marc Castells, el candidat convergent i actual president del Consell Comarcal de l'Anoia, s'ha quedat a només un regidor de la majoria absoluta. CiU ha assolit un ascens espectacular, passant de 6 a 10 regidors, mentre que Jordi Aymamí (PSC), alcalde des del 1999, rep un correctiu històric i perd la meitat dels regidors (passa de 10 a 5). L'altra nota destacada d'Igualada és l'entrada al consistori, amb un regidor, de Plataforma per Catalunya. També obté una plaça al consistori ICV, que el 2007 s'havia presentat en coalició amb el PSC.

Solsona marca la nota diferent

A Berga, CiU ha guanyat per majoria absoluta i incrementa la seva representació, que passa de 7 a 9 regidors, de manera que l'actual alcalde, Juli Gendrau, mantindrà còmodament el càrrec. El PSC perd dos dels seus 4 regidors, mentre que ERC pateix una davallada molt important i perd els tres regidors que tenia. És especialment remarcable l'ascens de la CUP, que passa de 2 a 3 regidors i es converteix en tercera força a la capital del Berguedà.

Una de les alegries per a ERC a la Catalunya Central ha arribat a Solsona, on David Rodríguez (ERC) mantindrà l'alcaldia després de pujar de 4 a 7 regidors i assolir la majoria absoluta. Rodríguez va substituir a mig mandat passat l'anterior alcalde, Xavier Jounou, mort en l'exercici del càrrec el gener del 2010. El PSC i els independents del Comú, que havien governat en coalició amb ERC, han patit el vot útil : el PSC es queda amb un regidor i el Comú perd la representació. Abans del 2007, CiU havia guanyat totes les municipals a la capital del Solsonès d'ençà de la restauració de la democràcia.

stats