DÈFICIT EL PLA D'AJUST DEL GOVERN
Crònica 23/03/2011

Catalunya i Madrid ingressen gairebé el mateix per successions

Sense la reforma prevista, els ingressos de Catalunya per successions i donacions serien de 413 milions el 2011. La xifra és un 9% més elevada que la de Madrid tot i que aquí hi ha un 17% més de població.

àlex Font Manté
2 min
Mas va prometre que l'impost de successions seria "igual o millor" que a Madrid.

Barcelona.Els ingressos de Catalunya i Madrid pels impostos de successions i donacions són molt similars tot i que existeix el mite que a la comunitat presidida per Esperanza Aguirre no es paga res per aquests tributs.

Després de la reducció aplicada pel tripartit ara fa un any, la Generalitat de Catalunya preveia ingressar 413 milions d'euros per aquests dos impostos el 2011 (xifra que serà inferior després de la reforma anunciada per Artur Mas). Això representa només un 9% més que els 379 milions d'euros que preveu recaptar la Comunitat de Madrid aquest any, segons els pressupostos elaborats per Antonio Beteta, conseller d'Economia madrileny. Si aquestes dades es confirmen, els ingressos de Madrid per successions i donacions hauran augmentat un 16% entre 2010 i 2011, mentre que els de Catalunya hauran baixat un 32%.

En definitiva, si Catalunya no toqués els impostos de successions i donacions, els ingressos que recaptaria aquest any serien només un 9% superiors als de Madrid, tot i que la població catalana -amb 7,5 milions de persones- és un 17% més elevada.

Des del departament d'Economia català argumenten que la clau d'aquesta similitud d'ingressos recau en els familiars de tercer i quart grau, protagonistes de la disputa entre CDC i Unió durant els últims dies. Mentre que Unió defensa que la supressió de l'impost de successions i donacions (tal com apareixia en l'últim programa electoral de CiU), Convergència és partidària de mantenir successions per a familiars de tercer grau o superior i de no tocar tampoc el de donacions.

Les herències dels nebots

La clau és que a Catalunya els familiars de tercer grau (nebots) o superior no paguen l'impost de successions fins que els diners que rep cada hereu no supera els 50.000 euros. En canvi, a Madrid es paga a partir dels 8.000 euros heretats. Segons el Departament d'Economia, el més possible és que la majoria dels ingressos de Madrid per aquest tribut provinguin d'aquesta partida.

És per aquest motiu, segurament, que Artur Mas deia abans-d'ahir que Catalunya tractarà "igual o millor que Madrid o el País Valencià" els contribuents de l'impost de successions. Si Catalunya elimina aquest tribut per als familiars de primer i segon grau (pares-fills i avis-néts) i manté les condicions actuals per als familiars de tercer i quart grau, serà veritat que les condicions aquí seran més beneficioses. Però no serà així en l'impost de donacions, que continuarà sent més baix a Madrid i al País Valencià.

En qualsevol cas, l'impost de donacions és molt menys important econòmicament que el de successions. El 2010, Catalunya va ingressar 609 milions d'euros entre els dos tributs. La gran majoria (552 milions, un 90%) correspon al de successions mentre que la resta (57 milions, un 10%) prové de l'impost de donacions.

Paral·lelament, segons alguns experts consultats, és possible que les condicions favorables de Madrid hagin atret alguns contribuents d'altres comunitats. A Madrid, l'impost de donacions -igual que el de successions- se situa a un nivell simbòlic de l'1%, però l'acumulació de persones que hi han comprat un pis per donar-lo al seus hereus sense haver de pagar gairebé impostos pot haver contribuït també a engreixar els ingressos de la Comunitat de Madrid.

De fet, la fuga de capitals ha estat un dels arguments més repetits per CiU darrerament a l'hora de justificar la supressió de l'impost de successions i donacions. El de donacions, però, s'ha quedat pel camí i, malgrat que era una promesa electoral, ara segurament s'acabarà mantenint.

stats