METEOROLOGIA
Crònica 30/01/2012

Catalunya afronta la setmana més freda d'aquest hivern

Comença la setmana més freda de l'hivern. El descens de temperatures anirà acompanyat de glaçades i de nevades al Pirineu. Ahir es va acumular fins a mig metre de neu a les cotes més altes de la Vall d'Aran.

Joan Serra
2 min
Catalunya afronta la setmana més freda d'aquest hivern

BARCELONAL'onada de fred que aquest cap de setmana ha emblanquinat el paisatge de diversos punts de Catalunya i ha provocat que els termòmetres marquessin les temperatures més baixes d'aquest hivern, tindrà continuïtat en els pròxims dies. Aquesta setmana s'esperen episodis de fred excepcional, acompanyat de glaçades i nevades al Pirineu. Les previsions meteorològiques apunten l'arribada de dos fronts -un dimarts i un altre dijous- que permetran mantenir les nevades, focalitzades en zones de la Vall d'Aran, el Pallars i Andorra. En altres punts del territori, com a la Catalunya Central, es podria repetir la situació viscuda aquest diumenge. Les nevades fortes, però, no seran generalitzades.

El fred serà especialment intens a partir de dijous i durant el cap de setmana vinent. Les temperatures podrien batre els registres dels últims anys. En les cotes més altes del Pirineu, aquests descensos dels termòmetres deixarien mínimes de fins a 15 graus negatius. La sensació de fred s'estendrà, però, a tot el territori. Durant la jornada d'ahir ja es van produir estampes d'hivern. A Viella es van registrar 35 centímetres de neu, a Certascan (Pallars Sobirà) van sumar fins a 40 centímetres i a les cotes més altes de la Vall d'Aran se n'hi va acumular fins a mig metre. Tanmateix, la direcció general de Protecció Civil va donar per finalitzada ahir a la nit la prealerta del pla d'emergències per nevades a Catalunya (Neucat), d'acord amb les informacions del Servei Meteorològic de Catalunya, després que s'afeblissin les nevades que persistien al Pirineu.

Carreteres afectades

La neu que va caure en diferents punts del territori va provocar afectacions en diversos punts de la xarxa viària del Pirineu lleidatà. En una desena de carreteres de la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, es va restringir la circulació de vehicles pesants o es va fer indispensable l'ús de cadenes per desplaçar-se. Les incidències van ser menys notables en zones de la Catalunya Central i la demarcació de Girona, on la neu també va maquillar el paisatge, i pràcticament inexistents en zones del litoral, on va nevar a cotes de 300 metres. El Servei Meteorològic de Catalunya va ampliar fins aquest dilluns l'avís per forts vents, que poden superar els 90 km/h en zones d'alta muntanya del nord del país i els 125 km/h a les comarques de l'Empordà. Les previsions també apunten la possibilitat que avui es produeixin situacions de fort onatge en punts de la Costa Brava. La situació va obligar a activar el pla d'emergències per inundacions (Inuncat).

stats