CALOR INTENSA
Crònica 20/08/2011

Catalunya en alerta per risc de focs forestals i temperatures rècord

Protecció Civil ha activat el pla Infocat per l'alt risc d'incendis forestals a causa de les altes temperatures previstes per al cap de setmana. Les zones amb més perill són la meitat sud i ponent de Catalunya.

Laia Espín
2 min
Catalunya en alerta per risc de focs forestals i temperatures rècord

Barcelona.Protecció Civil va decidir ahir canviar la fase de pre-alerta -activada dimecres- del pla d'emergències per incendis forestals de Catalunya, Infocat, per la fase d'alerta. Les altes temperatures i la baixa humitat que amenacen aquest cap de setmana van fer que el comitè de seguiment del pla decidís activar al 100% tots els seus efectius. L'alerta afecta tot el territori català, però posa especial atenció a la meitat sud i ponent de Catalunya. Concretament, les comarques amb més risc són: l'Alt Camp, la Conca de Barberà, les Garrigues, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Segrià i la Terra Alta.

Pobles sota vigilància

A més, 35 municipis, bàsicament del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i Ponent, seran vigilats minut a minut durant les pròximes 48 hores pels cossos de prevenció i extinció, a causa de les altes probabilitats que tenen de patir un incendi. En aquestes zones el Servei Me teorològic de Catalunya ha emès un avís per forta calor i preveu que els termòmetres es puguin enfilar fins als 39 graus. I no es descarta que a la resta de Catalunya s'arribi als 35 graus.

El risc que existeix que qualsevol guspira pugui provocar un foc ha causat la prohibició de fer qualsevol activitat perillosa a l'aire lliure en aquests 35 municipis. El conseller d'Interior, Felip Puig, que ahir va participar en el comitè de seguiment que va decidir activar l'alerta de l'Infocat, va assegurar que "s'han arribat a aturar obres públiques i privades en aquests municipis."

Protecció Civil va reiterar la petició a les poblacions i als ciutadans per evitar qualsevol activitat que pugui comportar un incendi. Puig ho va voler exemplificar i va dir que ara "no són les millors dates per sortir al massís de Prades o per les muntanyes del Montsant".

Els consells no es limiten a la prevenció dels focs, també a reduir el risc de patir els efectes de cops de calor. El titular d'Interior va fer una crida a la po blació perquè evitin els esforços sota el sol i extremin la precaució amb ancians i nens per possibles deshidratacions. Tot i que Catalunya registrarà elevades temperatures en les pròximes hores, de moment l'episodi de calor no està considerat com una onada. Tot i això, la Creu Roja ha posat en marxa una campanya dirigida a la gent gran amb malalties i sense referents familiars sota el lema "Onada de calor".

Creu Roja en alerta per la calor

L'objectiu del programa és evitar els efectes de les altes temperatures donant consells telefònicament. Entre les recomanacions que fa l'entitat socioassistencial hi ha no sortir al carrer a les hores centrals del dia, tancar les finestres de casa per on entra més la llum del sol, fer servir algun tipus de climatització, beure molta aigua, i evitar àpats massa abundants. Els usuaris amb més risc també reben visites de voluntaris i la resta, trucades periòdiques. El pla arriba després que hagi aparegut la calor en mig d'un estiu atípic per les temperatures suaus. Es preveu que dilluns els termòmetres baixin. Si es compleixen les previsions, l'alerta de l'Infocat podria ser desactivada.

stats