Crònica 04/10/2011

Catalunya confirma el seu estancament en créixer un 0,7%

La caiguda del consum i de les inversions llasta l'economia catalana, malgrat el bon comportament de les exportacions. El creixement acumula dos trimestres en descens i crea un clima de pessimisme.

àlex Font Manté
2 min

BARCELONA.L'economia catalana ha retrocedit per segon trimestre consecutiu i es confirma així que s'ha trencat la inèrcia positiva registrada durant la segona meitat del 2010. Durant el segon trimestre d'aquest any, Catalunya ha crescut gairebé la meitat que en el quart trimestre del 2010. La caiguda del consum i de les inversions explica bona part d'aquest retrocés.

Entre els mesos d'abril i juny, Catalunya ha crescut un 0,7%, xifra que suposa un descens de quatre dècimes respecte a l'1,1% registrat en el trimestre anterior. En comparació amb el quart trimestre del 2010, quan es va créixer un 1,2%, el descens és de cinc dècimes. L'economia catalana convergeix així amb l'espanyola -que també ha crescut un 0,7% en el segon trimestre- malgrat que en l'últim any i mig Catalunya sempre havia crescut més que la mitjana espanyola. Tant l'economia catalana com l'espanyola són lluny de l'1,7% que va créixer la Unió Europea de mitjana en el mateix període. A més, les perspectives no són optimistes. Ahir, tant la fundació Funcas com l'agència Fitch van rebaixar les previsions de creixement per a Espanya el 2012 (vegeu informació en aquesta mateixa pàgina).

Descens de la demanda

Els tres factors que integren la demanda interna (consum, inversions i despesa pública en béns i serveis) s'estan veient molt perjudicats per l'actual context econòmic. El pessimisme creix perquè l'atur no baixa, perquè les administracions han començat a aplicar serioses retallades de la despesa i per la por que una fallida de Grècia pugui acabar contagiant l'economia espanyola, segons explica Xavier Segura, cap del servei d'estudis de CatalunyaCaixa. "Totes aquestes variables van contra el consum i la inversió", afirma Segura, abans de recordar que les mateixes retallades també provoquen una contracció de l'economia.

La falta de confiança és, per tant, la principal raó de la caiguda de la demanda interna, que ha baixat en 2 punts respecte al trimestre anterior. Precisament, l'índex Iese d'incertesa econòmica, que va ser publicat ahir, es va mantenir al setembre en 148 punts, el nivell més alt de l'últim any i mig.

La notícia positiva són les exportacions, que segueixen sent el principal motor de l'economia amb un augment del 10,3%. De tota manera, l'alentiment de l'economia mundial previsiblement acabarà afectant aquest indicador. "Les exportacions estan aguantant més del que ens pensàvem -diu Segura- però en el tercer trimestre no seran tan positives perquè l'economia de tot el món està en descens".

Amb la demanda interna a la baixa i les exportacions que puguin perdre força, les perspectives no són optimistes. Tot i així, Segura creu que Catalunya complirà l'objectiu de la Generalitat per al 2011, que preveu créixer un 0,9%.

stats