MERCAT LABORAL
Crònica 10/08/2011

Catalunya perd el 50% dels treballadors autònoms joves

Les mesures aplicades per fomentar l'emprenedoria i el treball autònom entre els joves no han funcionat i el col·lectiu s'ha reduït a la meitat. UGT demana incentius, bonificacions i una millor atenció.

Elena Freixa
3 min
Catalunya perd el 50% dels treballadors autònoms joves

Barcelona.El treball autònom està deixant de ser una opció per als joves catalans quan es plantegen escollir un itinerari laboral. Segons les dades d'afiliació al registre de treballadors autònoms, a finals de juny hi havia a Catalunya 237.759 treballadors per compte propi, gairebé la meitat que abans de l'esclat de la crisi el 2007. Les dificultats de finançament, encara més grans quan es tracta de joves, i la falta d'incentius fiscals són els motius que expliquen la davallada, segons va alertar ahir Salvador Duarte, responsable de la confederació d'autònoms de la UGT.

Duarte va dir que les xifres, a banda de ser especialment preocupants en un entorn amb un atur juvenil alt, demostren el fracàs de les polítiques posades en marxa a Catalunya per fomentar l'emprenedoria. Va afegir que la destrucció d'autònoms entre els més joves, tot i que s'ha frenat lleugerament en l'últim trimestre, és un mal auguri per a la recuperació econòmica.

El missatge al Govern va ser clar: cal solucionar el problema del finançament per garantir que els projectes vegin la llum. D'interès, va dir, no en falta, ja que les oficines del sindicat i la mateixa administració han rebut un increment de sol·licituds d'assessorament els últims mesos. "El 80% dels casos viables que ens plantegen als serveis d'orientació del sindicat tenen com a principal trava la falta de crèdit per part del sistema financer", va criticar Duarte.

Acabar amb aquesta sequera creditícia, va afegir, també està a les mans del Govern. Va instar a crear línies específiques de finançament per a aquests autònoms a través de l'Institut Català de Finances (ICF). A més a més, la societat pública Avalis, sota el mateix paraigua que l'ICF, s'ha d'encarregar de cobrir amb avals el 100% de les quantitats que sol·liciten, que són relativament baixes. "No estem parlant de grans quantitats; els diners necessaris per engegar els projectes van dels 10.000 als 30.000 euros", va dir el portaveu del col·lectiu.

Les estretors creditícies per als joves emprenedors no es produeixen en altres països europeus, com ara Alemanya, que s'ha convertit en una alternativa per a emprenedors catalans que volen provar sort treballant pel seu compte.

Bonificacions i facilitats

Les facilitats que troben a faltar els joves per ser autònoms a Catalunya es deuen a les minses bonificacions i a l'excés de burocràcia amb què topen en els inicis en comparació amb altres llocs d'Europa. Per tant, les propostes al Govern passen per incrementar les bonificacions, fins i tot demanen que siguin del 100% durant els primers tres anys de vida del negoci i que s'apliqui un tipus reduït d'IRPF del 7% almenys el primer any.

A més a més, davant la xacra de l'atur, la UGT proposa que es permeti la capitalització del 100% de la prestació per desocupació en els casos en què l'aturat vulgui donar-se d'alta com a treballador pel seu compte. Actualment, la capitalització es permet fins a un màxim del 80% del que pertoca a l'aturat.

El perfil de l'autònom jove a Catalunya és el d'un home de 28 anys amb estudis superiors o universitaris i amb experiència laboral prèvia al sector en què es vol fer autònom. El fet de deixar perdre projectes d'aquests emprenedors, va dir Duarte, reverteix negativament en el país, que perd activitat i també talent.

De fet, un estudi recent del mateix sindicat va reflectir que un 68% dels joves a Espanya volen marxar a fora per buscar-se un futur laboral millor o per seguir formant-se. Segons les dades de l'Idescat, Catalunya té repartits pel món 170.909 joves que resideixen a l'estranger sense data de tornada. Aquesta xifra, per tant, no compta els que hi són per un període determinat, ja sigui en algun programa formatiu (com l'Erasmus) o bé en període de pràctiques pactades amb alguna empresa.

stats