CRISI
Crònica 07/03/2012

Catalunya entra en recessió i cau un 0,5%

La Cambra de Comerç preveu una caiguda del PIB català del 0,5% entre el gener i el març. Quan se sumen dos trimestres seguits de contracció ja es pot parlar de recessió. Només les exportacions i el turisme rutllen.

Toni Garganté
2 min
Catalunya entra en recessió i cau un 0,5%

BARCELONA.La indústria també fa figa. Amb els números a la mà del tancament de l'any passat, els nivells d'inversió s'estanquen. L'últim trimestre del 2011 l'economia catalana va caure un 0,4% i l'expectativa per als primers tres mesos d'enguany anuncien un retrocés similar, de l'ordre del 0,5%, segons les dades de l'habitual enquesta empresarial que elabora la Cambra de Comerç de Barcelona.

"Això es produeix després de set trimestres seguits d'incipient recuperació", es va lamentar ahir el president de la institució, Miquel Valls. Si es concreten les previsions, Catalunya entrarà oficialment en recessió al març, en encadenar dos trimestres seguits en negatiu. "S'està produint la temuda recaiguda en W", va comentar Valls, tot i que no es va atrevir a pronosticar una xifra de tancament per al 2012. "Sóc optimista de mena i crec que les últimes previsions de contracció econòmica de l'1,7% del govern poden ser una mica exagerades", va dir.

La Cambra reformularà al maig "profundament a la baixa" les previsions que va fer el novembre passat, i que fixaven un augment del PIB català del 0,9% per al 2012. "Tot i acabar en negatiu, confio en una certa recuperació l'últim trimestre d'enguany", va destacar Valls.

La realitat és que s'ha observat un alentiment de tots els sectors, fins i tot de les exportacions, "el motor que ens ha de treure de la crisi", segons Valls. Les vendes enels mercats exteriors encara segueixen en positiu i en el sector serveis només el turisme mostra vigor inversor.

Recuperació de competitivitat

El màxim responsable de la Cambra va desgranar les debilitats i les fortaleses de l'economia local. Entre les debilitats va citar l'enorme quantitat d'habitatges acabats i per vendre i l'elevat pes del deute públic i privat sobre el PIB. Com a fortaleses va incolure una recuperació del nivell de competitivitat perdut fa anys.

En aquest sentit, Miquel Valls va remarcar els augments de quota dels principals sectors industrials en països asiàtics. Valls també va alertar del perill que suposa l'estancament de la inversió que s'ha detectat els últims mesos.

Sobre el sostre de deute va ser molt clar quan va insistir en que si l'Estat pagués "el que ens deu", els 759 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut i els 1.400 milions del fons de competitivitat, el dèficit català no seria el que es planteja. Amb tot, Valls no va entrar a valorar si els objectius s'han de relaxar o no. Sí que va ressaltar el "gran esforç" que va fer Catalunya l'any passat i que altres comunitats autònomes estan fent ara.

stats