13/04/2012

"Catalunya serà tan forta com l'educació que donem avui als nens"

2 min
Manuel Gallego, Gregorio Luri, Salvador Cardús i Ferran Sáez, ahir al vespre al bateig del llibre 'Per una educació republicana'.

BARCELONAGregorio Luri és una fàbrica d'aforismes brillants, dels que t'obliguen a guardar el mòbil a la butxaca per posar-te a aplaudir. Passa el mateix amb el seu llibre Per una educació republicana. Escola i valors, editat per Barcino: tres de cada quatre frases reclamen ser subratllades. El sociòleg Salvador Cardús va gosar insinuar ahir a la consellera Irene Rigau que aquest curs hauria de donar dos dies de festa als mestres perquè els invertissin a llegir amb calma el llibre de Luri. Si cal m'ofereixo jo mateixa a muntar una recollida de firmes a favor d'aquesta mesura (ho diu una mare de quatre fills en edat escolar que no sap com muntar-s'ho quan els nens tenen vacances).

Els alumnes catalans obtenen uns resultats pitjors del que podríem aspirar. "Però si avaluéssim el nostre sistema educatiu per les seves pretensions morals, ocuparia la primera posició del món", observa Gregorio Luri. Segons ell, hi ha dues coses que han fet molt mal a l'escola: avaluar-la més d'acord amb la noblesa dels propòsits que amb la realitat dels resultats, i creure que allò que importa és que els nens siguin feliços. "Hi ha dos tipus de persones: els que volen ser feliços i els que saben el que volen, i només un d'aquests dos grups llegeix Punset". La ideologia de l'autoajuda s'ha infiltrat a l'escola, i així ens va.

El mestre i assagista insisteix que tenim l'obligació moral de ser intel·ligents: "Sóc a les antípodes d'un famós catedràtic que va assegurar als indignats de la plaça Catalunya que el dret a l'estupidesa és un dret humà fonamental. És clar que encara em sento més lluny dels indignats ". Cardús tampoc s'hi sent gens a prop: "Si algú vol deprimir-se, que escolti els indignats , però que no llegeixi aquest llibre". Perquè està escrit des del compromís cap a l'escola i cap a la societat, amb propostes concretes de cap on hauríem d'anar.

Ferran Sáez, codirector de la col·lecció Observatori dels Valors, apuntava ahir: "El procés educatiu no ha de ser engrescador, ni agradable, ni divertit. Ni tan sols s'ha de negociar què s'ha d'aprendre i què no". Això Luri ho té molt clar: "Sense cultura general no hi ha manera d'aprendre a aprendre."

La consellera Rigau també combrega amb l'autor del llibre: "Si tot país necessita una bona escola, una nació sense estat encara la necessita més". Com pronostica Luri, "Catalunya serà tan forta com l'educació que donem avui als seus futurs ciutadans". Els nens són -cal recordar-ho?- els adults de demà.

Si això és un acte cultural català, en algun moment s'ha de fer referència (ben merescuda, ep) a Pep Guardiola. Cap problema: la fa el director d'escola Manuel Gallego, que dóna les gràcies a l'entrenador del Barça: "Guardiola va dir que sempre perdonaria als seus jugadors que fallessin, però que mai els perdonaria que no s'esforcessin. Aquestes paraules han fet més per la pedagogia que mil pedagogs, ni que siguin tan bons com Gregorio Luri".

stats