Crònica 09/09/2011

Catalunya frega en mig any el topall de dèficit anual

Al final del primer semestre d'enguany el dèficit de Catalunya era de l'1,01% del PIB. Salgado segueix confiant que les autonomies compliran amb l'1,3% fixat però el Govern insisteix que arribarà al 2,6%.

Miquel Codolar
2 min
Catalunya frega en mig any el topall de dèficit anual

Madrid.Durant els primers sis mesos d'aquest any el Govern ha gastat un 1,01% més del que ha ingressat, segons va anunciar ahir la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado. El dèficit català s'acosta al topall fixat pel govern espanyol en l'1,3% per tot l'any però encara està lluny del 2,6% que va anunciar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Tot i això Salgado va dir que no cal preocupar-se i va reiterar que està confiada que totes les autonomies compliran. Per exemple, va dir que Andalusia, amb un dèficit de l'1,49%, podrà "remuntar" amb els fons europeus, el fons de compensació i la venda d'edificis.

Segons les dades del ministeri, al final del primer trimestre Catalunya i les Illes Balears lideraven el dèficit autonòmic amb un 0,97% del PIB. En canvi les dades fins al juny situen Catalunya a la meitat de la taula amb un dèficit inferior al de la mitjana de les autonomies, que arriba a l'1,20%, només una dècima per sota de l'objectiu anual. Després dels primers sis mesos del 2011 només el País Basc té superàvit, amb un 0,12%. Lidera el dèficit Castella-la Manxa, amb un 4,16%, seguida d'Extremadura, amb un 2,59%, i les Illes Balears, amb el 2,11%. Malgrat la millora de Catalunya del segon trimestre respecte al primer, fonts del Govern van mantenir ahir que, tal com va anunciar Mas-Colell, el dèficit català arribarà al 2,6%.

Salgado convoca 12 autonomies

El ministeri d'Economia ha convocat els responsables econòmics de les autonomies que el primer semestre van superar el 0,75% del límit de dèficit anual, entre les quals hi ha Catalunya. Només cinc se'n salven. Salgado vol que la trobada, que se celebrarà a partir de la setmana vinent, serveixi per avaluar el compliment de les mesures establertes als plans d'estabilitat financera i estudiar si cal aplicar-ne de noves per gastar menys o ingressar més. En el cas de Castella-la Manxa i Catalunya el pla encara s'està elaborant.

Salgado va dir que les dades demostraven una "contenció" de la despesa autonòmica al segon trimestre, que va atribuir especialment a les despeses corrents i especialment les farmacèutiques. Va criticar que amb l'argument del dèficit algunes autonomies retallin en educació o sanitat. Amb les eleccions en perspectiva, va insistir que els topalls i les previsions no es toquen.

stats