Crònica 18/06/2011

Catalunya es gasta en un trimestre la meitat del deute per a tot l'any

El deute de la Generalitat va créixer en 2.400 milions entre el gener i el març, gairebé la meitat de l'augment previst per a tot 2011. Catalunya duplica la segona comunitat més endeutada, el País Valencià.

àlex Font Manté
2 min

Barcelona.El deute de la Generalitat va créixer en 2.400 milions durant el primer trimestre de l'any, gairebé la meitat de l'augment previst per a tot l'exercici. Segons les dades oficials publicades ahir pel Banc d'Espanya, Catalunya segueix sent la comunitat autònoma més endeutada, amb 34.300 milions d'euros. La xifra puja fins als 42.200 milions si s'hi afegeix el deute de les empreses públiques de la Generalitat. En total, Catalunya acapara gairebé una tercera part del deute autonòmic.

Després d'uns anys en què el deute de la Generalitat s'havia disparat, l'actual administració s'ha compromès a una reducció dràstica tant del dèficit com del deute. Segons els pressupostos per al 2011 (que encara s'estan tramitant), el deute de la Generalitat passaria dels 31.880 milions amb què es va tancar el 2010 als 37.400 milions. Malgrat que això suposa un increment del 17,4%, l'augment és la meitat que el registrat l'any passat (quan el deute va créixer un 36%).

De totes maneres, les xifres publicades ahir qüestionen els objectius establerts als pressupostos. En els tres primers mesos de l'any el deute va augmentar en 2.400 milions, gairebé la meitat dels 5.500 milions que pot créixer en tot l'exercici. Vistes aquestes xifres, alguns experts com Antonio Argandoña, professor d'economia de l'Iese, no veuen probable que la Generalitat compleixi l'objectiu de deute establert. Segons la seva opinió, l'augment registrat possiblement es deu a la dificultat de calcular els ingressos en un context d'inestabilitat com l'actual. De fet, el primer trimestre no s'haurà percebut l'efecte de la famosa retallada del 10%. És possible que aquesta reducció de la despesa s'acabi notant durant els trimestres posteriors.

Des de la seva arribada al departament d'Economia i Coneixement, el conseller Andreu Mas-Colell ha agafat la bandera de la credibilitat. Segons ha insistit en nombroses ocasions, els mercats només tornaran a ser accessibles quan la Generalitat demostri que compleix la seva paraula. "Hem de ser creïbles", ha dit reiteradament. És per això que no es va comprometre a complir amb l'1,3% de dèficit que estableix l'Estat. Mas-Colell creu que, amb els ingressos previstos, només es pot aconseguir un dèficit del 2,6%.

València, Madrid i Andalusia

Les altres comunitats més endeutades són, per aquest ordre, el País Valencià, Madrid i Andalusia. Totes a força distància. El deute de la comunitat presidida per Francisco Camps és la meitat que el de Catalunya amb 21.000 milions (el 85% correspon a la Generalitat valenciana i la resta a les seves empreses públiques). Madrid deu 15.800 milions i Andalusia 13.400 milions.

El Banc d'Espanya també va publicar dades de deute dels ajuntaments. Madrid segueix sent clarament la ciutat més endeutada, amb poc més de 7.000 milions d'euros en el seu passiu. Barcelona, amb una setena part (1.102 milions) és la segona ciutat amb més deutes. Amb tot, la capital catalana ha vist com el seu deute s'ha disparat un 56% durant els últims dotze mesos, mentre que Madrid l'ha reduït en un 4%.

En total, el deute de les administracions públiques (sumant Estat, comunitats i ajuntaments) arriba al 63,6% del PIB espanyol. Això significa que Espanya supera en 3,6 punts percentuals el límit de deute que estableix la Unió Europa (que en principi obliga tots els països de la zona euro a tenir un deute inferior al 60%). Espanya, però, té un deute menys elevat que estats com Alemanya, que té un dèficit superior al 80%.

stats