TRIPLICA LA MITJANA ESPANYOLA
Crònica 11/01/2011

Catalunya guanya turistes en plena crisi

Miquel Codolar
2 min
Turistes fotografiant-se al Parc Güell de Barcelona.

MadridEl ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, no es va poder esperar quinze dies més per fer balanç de l'evolució del turisme a l'Estat durant el 2010 amb totes les dades a la mà. I és que són bones. L'Estat va rebre el 2010 un 1,4% més de turistes. Les Canàries lideren el rànquing de les autonomies amb un increment de més del 5%, seguit de Catalunya, amb un 4% més. Entre les principals destinacions del turisme internacional, el País Valencià perd un 1% de turistes i Madrid, un 4,5%.

Per primera vegada en els últims deu anys, el turisme guanya pes al PIB espanyol, segons va explicar Sebastián. Els 53 milions de turistes que van venir a l'Estat van gastar més de 49.000 milions d'euros, un 2,5% més que els turistes del 2009. Sebastián també ha destacat que els increments d'italians, russos i holandesos s'han de xifrar amb dos dígits, però també ha crescut el turisme dels països nòrdics i França. En canvi, ha caigut el turisme del Regne Unit i Alemanya. Han vingut més turistes i han gastat més diners: la despesa mitjana s'ha situat prop dels 930 euros, que suposa un augment del 0,3% respecte el 2009, i la despesa mitjana diària va ser de 98 euros, un 2,8% més que l'any anterior.

El fet de no tenir totes les dades, que presentarà d'aquí quinze dies al Congrés, va permetre a Sebastián evitar respondre l'efecte que han tingut per al turisme els episodis meteorològics, però sobretot la vaga dels controladors aeris. El que sí que es va atrevir a fer és una previsió per aquest any, que espera tancar amb un 2% més de turistes. Basant-se en les reserves ha assegurat que vindran un 10% més de britànics i un 5% més d'alemanys.

stats