Crònica 17/04/2011

"Amb nosaltres, Catalunya hi guanyaria"

Proper President de l'Aglomeració Perpinyà-Mediterrània, ens supramunicipal que agrupa 36 municipis de la Catalunya Nord, vol intensificar relacions amb els veïns del sud.

N.p.
2 min
L'exalcalde de Perpinyà Jean Paul Alduy és partidari d'estrènyer relacions amb el sud.

Es coneixen prou la Catalunya Nord i el Principat?

La premsa de Perpinyà fa més cas del que passa a Figueres, Girona i Barcelona que no al revés. Ja sé que som més petits, però amb nosaltres Catalunya hi guanyaria.

Hem fet passos enrere en els últims anys?

En el període del 2000 al 2010 s'ha acabat el romanticisme pancatalà, el que suposava que érem germans i ens tocava ser solidaris. Ara també competim, i això és completament nou: l'aeroport de Girona ha absorbit el gruix d'activitat del de Perpinyà, i les empreses sud-catalanes són cada cop més presents aquí.

Què hem de fer ara?

Les fronteres de la informació són molt potents, i les hem de fer saltar. ¿Com expliqueu que a Figueres i Girona ningú sàpiga que Joe Cocker actuarà aquest estiu al Rosselló, a 40 minuts en cotxe, i en canvi tots els sud-catalans saben les estrelles que canten a Madrid? El món de la informació és l'abecedari d'aquesta reconstrucció transfronterera, a través de la cultura, els esports i l'economia.

Per quina situació passa el català a la Catalunya Nord?

La imatge de la llengua ha millorat molt, però el català, el de la continuïtat, no es troba gaire bé. El prestigi ha anat pujant, però les escoles catalanes Arrels i La Bressola només tenen 900 nens escolaritzats.

Quin potencial té la zona compresa entre Perpinyà i Girona?

Fa quinze anys la meva ambició era l'euroregió. Ara crec que l'eix Girona-Figueres-Perpinyà serà decisiu. L'espai transfronterer és extraordinari, a nivell cultural i empresarial. Es tracta d'una metròpoli que es formarà, fins i tot sense nosaltres, amb una força envejable. Les portes d'entrada a països francòfons i llatinoamericans ens atorguen oportunitats increïbles.

Què espera del Govern de Mas?

Durant el mandat de José Montilla, la relació es va congelar i ara ens toca tornar a construir-la, amb bases noves i ja no amb l'enfocament del pancatalanisme romàntic. Tinc previst entrevistar-m'hi [amb Artur Mas] properament, i espero fomentar complementarietats transfrontereres.

stats