Publicitat
Publicitat

DESOCUPACIÓ

Catalunya lidera l'augment de l'atur de l'Estat

Després de quatre mesos de descensos, l'atur va tornar a incrementar-se a Catalunya a l'agost amb 13.779 desocupats més, un 2,41% respecte al juliol. Amb aquest increment, del qual destaquen els 11.163 nous aturats de Barcelona, a Catalunya hi ha 584.648 persones inscrites a les llistes de l'atur. L'agost és un mes en què l'atur sempre augmenta des del 2000.

L'increment percentual d'aquest any, del 2,41%, és el percentatge més baix fins ara registrat un mes d'agost en les sèries històriques que té publicades el ministeri de Treball i que comencen el 2005. L'agost que s'acosta més al d'aquest any va ser el 2006, quan la desocupació es va incrementar un 2,46%, informa l'ACN. Les dades indiquen que l'agost del 2005 l'atur va augmentar en 9.837 persones, un 3,79%; l'agost del 2006 puja 6.356 persones, un 2,46%; l'agost del 2007 puja 11.898 persones, el 4,66%; el 2008 puja 20.118 persones, el 6,25%; el 2009, en plena crisi, puja de 23.218 persones, el 4,68%, i l'agost del 2010 puja de 16.703 persones, el 3,10%.

El sector agrari resisteix

Només el sector agrari se salva de l'augment de l'atur, on la desocupació es redueix en 634 persones. El sector més afectat per la destrucció d'ocupació són els serveis, on l'atur ha augmentat un 3,2% i ha engrandit la llista d'aturats en 10.916 persones; seguits de la construcció, amb 2.084 aturats més, i la indústria, que en suma 1.735. La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Esther Sànchez, va valorar de manera negativa les dades de l'atur a Catalunya, tot i que va dir que cada agost passa el mateix. Va aprofitar per demanar "responsabilitat" a empresaris, sindicats i treballadors per intentar revertir aquesta situació. Va afegir que el Govern pretén "corregir totes les situacions que provoquen aquests increments i desajustos del mercat de treball en determinades puntes de l'any".

A l'Estat, l'atur va registrar 51.185 nous desocupats més que el mes de juliol, cosa que va situar la xifra d'aturats en 4.130.927. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, no va considerar positiva la dada però va indicar que és l'increment més petit d'un mes d'agost des del 2006. Va dir que aviat es crearan llocs de treball i va indicar que, a part de la construcció, la resta dels sectors creen ocupació neta des de fa temps.

El PP va utilitzar la dada per tornar a criticar el govern espanyol. El coordinador d'Economia d'aquest partit, Cristóbal Montoro, va criticar que les mesures que està aprovant el govern espanyol "no serveixen per a res" i que la dada de l'atur posa de manifest que la crisi segueix entre nosaltres".

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va indicar que la situació ha arribat a "límits dramàtics" i va dir que aquest any es podrien superar els cinc milions d'aturats. La UGT va lamentar que ni la reforma constitucional que limita el dèficit ni les retallades socials serviran per reactivar l'activitat econòmica ni l'ocupació, informa Efe.

Les patronals CEOE i Cepyme van insistir en la urgència d'adoptar noves reformes laborals per bonificar els contractes a temps parcial, per flexibilitzar el mercat de treball i augmentar la competitivitat davant d'altres països. D'altra banda, la patronal de les empreses de treball temporal (Agett) va augurar un final d'any "nefast" per a l'ocupació, mentre que l'associació d'autònoms ATA va alertar que durant els pròxims mesos hi haurà un descens d'emprenedors, davant la incertesa econòmica.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT