FINANCES PÚBLIQUES
Crònica 17/09/2011

Catalunya torna a liderar el deute autonòmic, que toca màxims

L'endeutament autonòmic no para de créixer tot i els compromisos d'estabilitat pressupostària que han adoptat les comunitats. Catalunya és l'autonomia amb més volum de deute, un terç del total.

Ariadna Carbonell
2 min
El conseller Andreu Mas-Colell està preparant una nova emissió  de deute de la Generalitat per a la tardor.

Barcelona.El deute de la Generalitat continua creixent. El segon trimestre va augmentar un 26,5%, fins a situar-se en 38.530 milions d'euros, un volum que situa Catalunya com la comunitat més endeutada, amb pràcticament un terç del total del passiu de les autonomies, segons dades del Banc d'Espanya.

En la seva recerca d'estalvi particular per disposar de finançament, l'emissió de bons de la Generalitat de l'abril, de 3.200 milions d'euros, va disparar l'endeutament català a la primavera i, d'alguna manera, resta llustre a les retallades del Govern per estabilitzar els seus comptes. La Generalitat ha estat el primer govern autonòmic a aplicar mesures d'estalvi per reduir el dèficit de manera dràstica.

En tot cas, l'escalada del deute no es restringeix a la comunitat catalana. De fet, cap autonomia va aconseguir reduir el seu endeutament respecte a l'any passat, fins al punt que a Cantàbria va créixer un 75,3%, a Extremadura, un 50,4%; a Astúries, un 49,4%, i a Múrcia, un 48,8%. En el conjunt de les comunitats, el deute es va elevar fins a un màxim mai vist de 133.172 milions d'euros, un 23,5% més que ara fa un any. Des del 1995, l'endeutament de les regions autònomes no ha parat de créixer, en paral·lel a l'augment de competències traspassades i també a les polítiques expansives de despesa dels governs en les etapes més eufòriques de creixement econòmic.

Catalunya tampoc surt ben parada amb la seva ràtio d'endeutament. En aquest punt encara la supera el País Valencià, amb una ràtio de deute sobre el PIB del 19,9%. Però, a més a més, Catalunya s'hi va acostant i al juny ja s'havia situat en el 19,2%. A l'altre costat de la balança hi ha Madrid, amb un 7,7%, i el País Basc, amb un 7,9%.

Males notícies, per tant, per als interessos de l'Estat, que sap que des de fora de les fronteres espanyoles no només s'escruten els seus comptes sinó també, i de manera escrupulosa, els números de les autonomies per mesurar el risc que el país no sigui capaç de complir amb els objectius de dèficit exigits.

El deute del conjunt de l'Estat també va augmentar el segon trimestre, encara que en menor proporció, amb un repunt del 16%, i va superar els 700.000 milions d'euros. En termes del PIB, equival al 65,2%, 5,2 punts per sobre del límit que fixa la UE.

Dins del maldecap de l'Estat en matèria de deute, els que més van fer els deures en aquest període van ser els ajuntaments. El seu endeutament només va créixer un 3% de mitjana. El consistori de Barcelona va incrementar el deute en 297 milions, fins a deixar-lo en 1.091 milions. Madrid el va reduir en 326 milions. Això sí, segueix tenint la voluminosa xifra de deute de 6.819 milions.

stats