TERRITORI

CatalunyaCaixa és la principal propietària privada d'espais naturals amb la gestió de 157.800 hectàrees

El 5% de Catalunya té el mateix amo

CatalunyaCaixa és la principal propietària privada d'espais naturals de Catalunya, amb 7.800 hectàrees. Però és que a més, l'entitat financera s'encarrega de la custòdia de 150.000 hectàrees d'espais naturals més, de titularitat pública o comunal. Entre terrenys propis i en custòdia, la caixa gestiona avui el 5% del territori de Catalunya.

Com a exemple serveix que les 24 finques que té a les demarcacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona sumen 78 quilòmetres quadrats, quasi la mateixa extensió que el terme municipal de Barcelona. De totes elles destaca la muntanya d'Alinyà (Alt Urgell) i les dues valls que l'envolten. Amb una superfície de 53 quilòmetres quadrats, és la finca privada més gran del país.

L'entitat d'estalvi va iniciar l'adquisició de terrenys d'alt valor ambiental el 1997 a través de la Fundació Territori i Paisatge. El model, fins llavors inèdit, seguia el camí que des de feia anys duien a terme el National Trust a la Gran Bretanya i el Conservatoire du Littoral a França. Consistia a treure de mans privades la propietat d'espais d'alt valor natural perquè tots els ciutadans poguessin gaudir-ne.

El model, pensat com una manera de salvaguardar espais que no tenien el nivell de protecció dels parcs naturals, va entrar en crisi el 2008 arran del procés de transformació interna que va iniciar l'entitat. El director de Territori i Medi Ambient de CatalunyaCaixa, Miquel Rafa, explica que es va plantejar la conveniència de donar continuïtat a aquesta línia de treball però a la fi es va concloure que era un actiu diferencial respecte a altres caixes i que el millor era mantenir-lo. Avui, CatalunyaCaixa és propietària de quatre finques a Barcelona (641 hectàrees), set a Tarragona (989), sis a Lleida (5.999) i set a Girona (202). En total són 7.831 hectàrees, de les quals la immensa majoria són boscos.

La muntanya d'Alinyà va pertànyer als ducs de Medinaceli durant segles, fins que, arran de les desamortitzacions de béns eclesiàstics, va passar a mans privades. La propietat inclou tres nuclis habitats idíl·lics, com són Alinyà, Perles i l'Alzina d'Alinyà, que queden exclosos de la propietat de CatalunyaCaixa.

Més continguts de