EL MAPA DE LA DELINQÜÈNCIA
Crònica 08/04/2011

Catalunya té 4.398 multireincidents

Catalunya té 4.398 multireincidents, segons l'última memòria de la Fiscalia Superior. La fiscal en cap, Teresa Compte, va denunciar ahir la falta de recursos per lluitar contra els delinqüents més actius.

Laia Espín
2 min
Els Mossos d'Esquadra detenint un jove multireincident durant els aldarulls del mes de gener a Salt.

Barcelona.La fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, va destacar que dels més de 40.670 detinguts a Catalunya durant l'any passat, un 10,78% són reincidents. D'aquests, 182 han estat detinguts en més de deu ocasions i 371 han passat per comissaria vuit vegades. La reincidència ha estat sempre una de les lluites de la Fiscalia. Per això, ahir, la màxima responsable del ministeri fiscal a Catalunya va reclamar la possibilitat de tornar a incorporar l'arrest menor per aquests tipus de delictes. Compte va denunciar que el seu organisme pateix una manca de personal i de recursos informàtics per poder controlar els antecedents penals de les persones multireincidents en faltes i delictes de furts i va puntualitzar que si s'han aconseguit bons resultats ha estat per la coordinació amb els cossos policials.

Pel que fa a Barcelona, les xifres de furts han baixat de 86.775 a 81.393. Tot i això, la pressió policial ha permès detenir molts multireincidents que actuaven a la capital catalana i treure'ls dels carrers. Els motius, segons la Fiscal Superior de Catalunya, són que la majoria han ingressat a la presó, mentre que altres han acabat tornat als seus països d'origen.

L'altra cara de la moneda han estat els delictes contra el patrimoni, que han crescut un 2,5% i que sumen l'obertura de quasi 433.000 procediments. En l'estadística general dels delictes de la Fiscalia, aquest és el primer en el rànquing de delictes denunciats, ja que representa un 67% del total dels registrats durant l'any passat. Després se situa el delicte de lesions, amb 89.000 procediments oberts -13,9%-. En el tercer lloc hi ha els delictes contra la seguretat del trànsit, amb 25.000 processos judicials oberts, un 4% del total dels fets delictius registrats.

Les bones notícies també arriben quan s'analitzen els homicidis i assassinats -intents i consumats-. Han disminuït un 3%, i han passat de 365 a 354. La demarcació més colpejada per aquests delictes ha estat Girona, que va registrar 24 homicidis l'any passat davant dels 8 del 2009. L'estadística a Girona s'ha vist quasi triplicada a causa de l'impacte de les morts del zelador del geriàtric d'Olot i els 4 comesos per l'assassí múltiple.

El coure és el metall més robat

La Fiscalia Superior de Catalunya ha posat la lupa en els robatoris de coure, que han incrementat durant el 2010 un 139%. Mentre que durant el 2009 es produïen 120 furts mensuals d'aquest material, l'any passat van augmentar fins a 319. Compte va alertar ahir al Parlament que aquest delicte, que està castigat amb penes baixes de presó, provoca greus danys al serveis públics en què es produeix la sostracció. D'altra banda, va explicar als parlamentaris que per atacar aquest problema és necessari actuar contra els que compren el coure robat. Per aquest motiu, va proposar que siguin els Mossos d'Esquadra els que controlin els establiments en què es ven aquest tipus de metall. Actualment, la vigilància la fan tècnics de la conselleria de Territori i Sostenibilitat. Un fet que, segons la fiscal superior, no permet portar els lladres davant de la justícia i demanar per als detinguts mesures cautelars com la presó preventiva.

Amb tot, les últimes actuacions policials contra aquests grups organitzats ja han actuat directament cap a les deixalleries que es dediquen a comercialitzar metall. En l'últim cas es va detenir un dels principals empresaris del sector a Catalunya.

stats