CRISI DEL TOTXO
Crònica 14/07/2011

Catalunya pot perdre 100.000 ocupats del totxo fins al 2013

Els arquitectes catalans van plantejar ahir un panorama desolador per al sector si no es prenen mesures per recuperar l'activitat. El 65% dels col·legiats no han treballat des que ha començat l'any.

Ariadna Carbonell
2 min
Molts arquitectes s'han quedat sense feina per la crisi, alguns han marxat a l'estranger.

Barcelona.La crisi de la construcció destrueix molts llocs de treball a les obres, però també als despatxos. Entre aquests últims hi ha el col·lectiu dels arquitectes, que pateix les conseqüències de la frenada en la posada en funcionament de projectes d'habitatge i d'equipaments públics. Tant és així que el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) va fer saber ahir que el 65% dels seus col·legiats no ha treballat des que ha començat l'any.

Però la situació podria agreujar-se encara més en els pròxims mesos, no només per als arquitectes sinó pels ocupats del conjunt del sector. El degà de la institució, Lluís Comeron, va estimar que el món del totxo català pot perdre 100.000 ocupats en els dos anys vinents, que se sumarien als 200.000 llocs de treball que ja ha perdut el sector durant la crisi. Comeron va comentar que la construcció suposava entre el 10% i el 12% del PIB català abans de l'esclat de la bombolla, i que ara només representa el 2%. En aquest sentit, els arquitectes consideren que hi ha un perill real que la situació empitjori i que arrossegui la resta de l'economia.

El degà del COAC va ressaltar que el nombre d'edificis visats (amb permís per ser iniciats) a Catalunya el 2010 va ser un 88% inferior al de 2006, en el moment àlgid de la bombolla immobiliària. Tanmateix la por més gran del sector sorgeix mirant al futur. Els arquitectes asseguren que durant el 2011 no s'ha projectat ni un sol metre quadrat d'habitatge públic. Però l'administració catalana no hi està d'acord. El departament de Territori va comunicar que en el primer trimestre d'enguany s'han iniciat 2.668 pisos a Catalunya, dels quals 1.072 han rebut la qualificació provisional d'habitatge de protecció oficial. Aquesta xifra s'actualitza amb data d'ahir fins a 1.466 unitats.

Per afrontar la crisi, el COAC va demanar la intercessió de la Generalitat perquè els bancs no descartin projectes immobiliaris pel simple fet que siguin d'aquest sector, i que es promogui l'accés al crèdit, si cal a través d'avals. A més, els arquitectes van reclamar que es faciliti la construcció de pisos en zones on hi ha demanda, com ara Barcelona.

stats