EL DEBAT ENERGÈTIC
Crònica 14/04/2011

Catalunya podria viure sense nuclears?

Ignasi Pujol
1 min
Central d'Ascó, una de les tres nuclears catalanes.

Barcelona.Catalunya podria sobreviure -pel que fa al subministrament elèctric- sense centrals nuclears. Com a mínim, és el que asseguren Kristian Petrick, consultor de la firma All Green Energies, i Josep Puig, cap de projectes d'Ecoserveis. Petrick va explicar ahir en el marc de la XXV Conferència Catalana per un Futur No Nuclear i Energèticament Sostenible que "és possible tancar les nuclears sense augmentar les emissions de CO en l'horitzó del 2020". L'aportació de la nuclear -que a Catalunya és del 53% del total de l'electricitat, en contrast amb el 21% que representa en el conjunt d'Espanya- se substituiria per les renovables i la cogeneració.

Puig va presentar ahir una actualització de l'estudi Catalunya solar , presentat el 2007. El treball assegura que amb una inversió anual d'entre 60 i 80 euros per càpita es podria assolir una cobertura elèctrica 100% sostenible el 2050. L'energia eòlica i la solar fotovoltaica suportarien el pes del sistema, tot i que rebrien el suport de la biomassa, LA hidràulica i la geotèrmica quan la climatologia fos adversa.

El president de la Fundación Renovables, Javier García Breva, ha criticat que el govern de l'Estat, en l'escenari actual de pujada del preu del petroli, hagi "posat fre a les energies renovables" i sotmeti aquest sector empresarial a una "incertesa legal" que l'obliga a invertir a l'estranger.

stats