METEOROLOGIA
Crònica 03/03/2012

Catalunya registra l'hivern més sec dels últims 100 anys

Les escasses pluges i nevades dels últims tres mesos trenquen rècords. És l'hivern més sec des del 1914, segons dades de l'Observatori Fabra. La sequera es podria allargar durant el mes de març.

Miquel Bernis
2 min
L'estat de les reserves d'aigua del pantà d'Oliana, que és al 62% de la seva capacitat.

BARCELONA.Si ens fixem estrictament en els números, no hi ha dubte que aquest hivern serà més recordat per la falta de precipitacions que no per l'onada de fred siberià de principis de febrer. Acabat el febrer, els climatòlegs ja donen l'hivern per tancat -per a ells l'estació la componen el desembre, el gener i el febrer sencer- i arriba el moment de fer els càlculs.

Les xifres són de rècord. A l'Observatori Fabra de Barcelona la suma de les pluges de desembre, gener i febrer és la més baixa des que s'hi recullen dades, és a dir, des del 1914. En total hi han caigut 15,9 litres per metre quadrat, una xifra que trenca l'anterior rècord de 16,5 que datava de l'hivern 1937-38. La sequera és igual d'intensa a la majoria de comarques. A Lleida, amb dades des del 1959, només hi ha hagut un hivern similar a aquest, el del 1999-2000 que també va registrar una pluja de 5 litres en tres mesos, la mateixa dada que enguany. A Girona les dades de l'Agència Espanyola de Meteorologia comencen el 1920, i en aquest cas només l'hivern del 1952-53 va registrar menys pluja que el d'enguany. Llavors van caure només 14 litres en 3 mesos i aquest any n'hi han caigut 26.

I així podríem trobar registres similars a la majoria de comarques. Les úniques excepcions a aquest hivern extremament sec són el vessant nord del Pirineu i en menor mesura les Terres de l'Ebre. Tot i així, Tortosa ha acumulat en tres mesos 23 litres per metre quadrat, i des de l'hivern del 1994-95 no hi plovia tan poc.

Una sequera prevista

La situació comença a ser preocupant per als conreus, i els embassaments mostren un optimisme enganyós: els pantans de les conques internes de Catalunya són al 84% de la seva capacitat, però aquest any no rebran gairebé cap aportació de neu del Pirineu durant la primavera. Per citar-ne dos exemples, amb dades d'ahir, l'estació de Meteocat situada al vessant nord del Cadí, a 2.150 metres, tenia només 2 centímetres de neu acumulats, quan el normal seria que en tingués 90 en aquesta època. La sequera d'aquest hivern es va preveure. Un dels índexs més fiables de pronòstic a llarg termini a Europa és l'anomenada oscil·lació de l'Atlàntic Nord o NAO. És un càlcul entre la pressió atmosfèrica que hi ha a les Açores i la que hi ha a Islàndia. Segons els resultats, es pot deduir com serà la circulació atmosfèrica a Europa les pròximes setmanes, i si això ajudarà o no que hi hagi pluges.

Enguany, tots els models climàtics apuntaven un hivern anormalment sec, com ha estat. Els mateixos pronòstics indiquen que el març serà un mes amb menys pluja de la que caldria esperar.

stats