PARÀLISI INSTITUCIONAL
Crònica 22/06/2011

Catalunya mou peça per renovar el TC però PP i PSOE ho aturen

Els dos grans partits espanyols no es posen d'acord per desencallar la renovació del terç de magistrats que correspon al Congrés. Per sortir de l'atzucac, CiU, ERC i ICV han pres la iniciativa, sense èxit.

Joan Rusiñol
3 min
El president del TC, Pascual Sala, ahir en una conferència de la Universitat Ramon Llull a Barcelona. Va dir que no ha de ser "tan difícil" renovar magistrats al Congrés.

Madrid.L'enèsim termini per renovar els quatre magistrats del Tribunal Constitucional que depenen del Congrés s'acaba dijous de la setmana que ve. Tot i que PP i PSOE asseguren que tenen "voluntat" de tancar un acord, la situació segueix enquistada. Els grups catalans al Congrés van provar de sacsejar les coses però no se'n van sortir. La cambra baixa va tombar una proposició de Convergència i Unió per reformar la llei orgànica del TC. L'objectiu era que els magistrats amb el mandat de nou anys caducat només poguessin quedar-se al càrrec sis mesos més, una mesura de pressió per forçar el pacte polític. ERC, ICV, IU i el BNG, com ja van fer els nacionalistes catalans dies enrere, van presentar els seus candidats a ocupar les places vacants. Populars i socialistes, però, ja els van advertir que els noms els acordaran ells.

La proposta que va argumentar el convergent Jordi Jané va molestar molt el PSC perquè es tracta del mateix text que va defensar al Senat l'expresident José Montilla i que la cambra alta va aprovar a proposta de l'Entesa Catalana de Progrés i CiU en un intent desesperat d'evitar que magistrats caducats jutgessin l'Estatut. Al perfil de Facebook, el diputat Francesc Vallès va recomanar al grup de Josep A. Duran i Lleida que, si realment vol "contribuir a la renovació del TC, el més adequat seria convèncer els seus actuals socis del PP per tal que proposin candidats amb més respecte per Catalunya". Es referia a l'exportaveu del CGPJ Enrique López, que els populars promouen. El PSOE el veta per "partidista".

Presència catalana

El líder de la federació nacionalista a Madrid, en canvi, va defensar que la proposta -registrada fa més d'un any- prenia ara una "dimensió política important" després de l'intent de dimissió de tres magistrats amb mandat caducat. Pel diputat Jané, la falta d'acord entre el PP i el PSOE ha portat la institució "al precipici de l'estabilitat". Va recordar que la proposta del Senat està frenada a la comissió constitucional del Congrés, on el termini per a esmenes s'ha ampliat 37 vegades.

Per Joan Ridao, d'ERC, el bloqueig és un "mercadeig lamentable entre el PP i el PSOE". Per això, els grups d'esquerres van tirar pel dret i van proposar els seus quatre candidats. Entre aquests noms hi ha els catedràtics Encarna Roca i Antoni Rovira, els dos que el Parlament va plantejar per al terç que el Senat va renovar l'hivern passat amb tres anys de retard. En aquella ocasió, els socialistes els van obviar i el president Zapatero es va comprometre, a canvi, amb Montilla, a incloure al Congrés Eliseo Aja, president del Consell de Garanties Estatutàries.

La pressió per renovar els magistrats amb el mandat caducat des de finals del 2010 ve també de dins de la institució. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el vicepresident del TC, Eugeni Gay, que dies enrere va provar de dimitir, va lamentar que ningú hagi presentat un recurs contra la falta de renovació per possible inconstitucionalitat. A parer seu, podrien haver pres la iniciativa 50 diputats o senadors o bé un Parlament autonòmic. El president del tribunal, Pascual Sala, però, no ho veu així. Des de Barcelona va assegurar que aquesta via necessitaria una reforma de la Constitució i que ara cal limitar-se a seguir els tràmits establerts. "Tampoc és tan difícil, penso jo", va afegir. Ara bé, va alertar que a l'Estat espanyol s'ha perdut el respecte per les institucions.

Tot i els múltiples recursos que el TC encara ha de resoldre derivats de l'Estatut, Sala va afirmar que el text és "completament viu".

stats