ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 21/11/2011

Catalunya es resisteix al PP

Sara González
2 min

BARCELONALes expectatives eren altes, molt altes. Tant, que ni tan sols una notable millora del PP a Catalunya, que guanya tres diputats respecte al 2008, li ha servit per donar el sorpasso com sí que han fet els populars a la resta d'Espanya. Catalunya segueix sent, més que el País Basc, el forat negre del PP, fins i tot quan la marea blava ha arrasat a tot arreu. Els 11 diputats aconseguits ni tan sols igualen el màxim històric que Josep Piqué va aconseguir l'any 2000 amb 12 diputats i la victòria amb majoria absoluta de José María Aznar. El PP s'agafava el 20-N com una prova de força amb CiU per frenar la reivindicació del pacte fiscal a Madrid, però ha fet curt i haurà de donar explicacions a Génova.

Han perdut una oportunitat històrica. Els populars aspiraven a ser segona força, almenys en vots absoluts. Després d'unes enquestes internes en què els donaven els 13 diputats, ahir van rebaixar les expectatives. "La nostra ambició era contribuir a una victòria del PP a Espanya", va etzibar el candidat per Barcelona, Jorge Fernández, escudant-se en el triomf de Mariano Rajoy. A més dels 7 diputats a la demarcació de Barcelona, els dos de Tarragona i el de Lleida, els populars van celebrar especialment l'escó aconseguit a Girona, on no en tenien cap des del 2004.

El llast de fustigar l'Estatut

Els sondejos auguraven que tenien a tocar la segona plaça del podi, però el paper de fustigador de l'Estatut i l'etiqueta de partit anticatalà és un llast que el PP encara arrossega a Catalunya. La prova és que no ha pogut esquerdar el dic de contenció que tradicionalment ha estat CiU i que frena la dreta espanyola al Principat. Malgrat tot, és inqüestionable que la jugada de moure's en la centralitat política gràcies a la mà estesa d'Artur Mas per aprovar les grans propostes del Govern i, a la vegada, situar-se al marge del sistema de partits donant suport a propostes que freguen la xenofòbia, ha estat clau perquè el PP català hagi crescut en percentatge de vot. Però el diferencial amb el PP espanyol encara és abismal, de més de 23 punts.

Mínimament reforçat pel 20-N, el PP seguirà exigint pes, com fins ara, en l'escenari polític català. Ho va deixar clar ahir la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, que va recordar a CiU que aquesta és la "tercera vegada que el PP puja" mentre que és la tercera que el PSC "perd". Camacho va deixar clar que "el projecte de Rajoy es consolida a Catalunya" i que, per tant, seguiran "oferint diàleg a CiU en la governabilitat de la política catalana".

Els socis preferents de CiU

Fonts del partit donen per fet que, superada la cursa per les urnes, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, haurà d'optar per un govern de coalició amb el PP perquè no podrà trobar l'estabilitat en un Jordi Hereu que vol recuperar l'alcaldia. També consideren que, superat el frec a frec electoral, Artur Mas "se n'adonarà" que només amb el PP podrà tirar endavant les propostes per sortir de la crisi. Els populars fins i tot es veuen legitimats per intentar frenar la petició del pacte fiscal, que Rajoy té intenció d'obviar.

Des del 2008, el nou president espanyol i líder del PP ha vingut a Catalunya 49 vegades. Però queda clar que no n'hi ha hagut prou i que s'haurà d'enfrontar a una CiU forta que ha sabut frenar el tsunami.

stats