REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Crònica 21/05/2011

CatalunyaCaixa accelera l'ajust intern

L'entitat financera que presideix Manel Rosell ja ha realitzat el 77% del seu pla d'aprimament, que s'acabarà al juny. Al final hauran marxat un mínim de 1.300 persones i s'hauran tancat 395 oficines.

Toni Garganté
2 min
CatalunyaCaixa finalitzarà el proper mes el pla de reestructuració laboral i d'oficines que va imposar el FROB.

Barcelona.CatalunyaCaixa espera obtenir tan aviat com pugui les sinergies de 130 milions d'euros anuals que ha previst en el seu pla de reordenació. L'entitat ha calculat uns estalvis com aquests amb una reducció de la plantilla del 15% (1.300 treballadors) i un tancament de 395 oficines, el 25% de la xarxa. La caixa que presideix Manel Rosell ha completat el 77% d'aquest ajust durant el primer trimestre, ha accelerat els pressupostos inicials i ha previst que tot el procés haurà acabat a finals de juny.

En aquesta reducció de dimensions no hi entra l'acord signat fa dos dies que preveu unes baixes voluntàries de 330 persones addicionals, cosa que suposaria una reducció de la plantilla d'un 18%. Aquesta és la part positiva de la reestructuració per a l'entitat. La negativa la representa el pagament dels interessos a l'Estat per les ajudes públiques demanades al Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB). En concret, CatalunyaCaixa ha tornat durant el primer trimestre d'enguany 23,7 milions d'euros, cosa que ha suposat un llast per al marge d'interessos (111,3 milions), que ha caigut el 53,1%. L'entitat ha tornat un total de 65,7 milions d'aquests ajuts públics des que es va crear, l'estiu del 2010.

CatalunyaCaixa va registrar un benefici net de 123,5 milions, que inclou l'efecte de la venda de l'1,63% del capital que mantenia a Repsol. Aprofitant aquesta operació, l'entitat ha dotat amb 45 milions el fons de provisions genèriques. Sense la venda de les accions de Repsol, el benefici abans d'impostos va retrocedir un 5,2%. La morositat es va situar en el 5,7% al març, amb un creixement de 0,3 punts en dotze mesos. L'entitat va destacar que aquesta evolució redueix el diferencial amb la mitjana del sector. La taxa de cobertura (amb els fons de provisions) arriba al 56,1%.

Capital

La venda de la participació a la petroliera també va incrementar el nivell de solvència, un dels elements que vigila més el Banc d'Espanya. Així, el capital de màxima qualitat (Tier1) se situa en el 6,91%, després d'haver-se incrementat en 0,43 punts durant els primers tres mesos. Amb tot, l'entitat encara és lluny del límit del 10% que ha imposat el banc regulador.

La Caixa té uns actius líquids de 12.434 milions, cosa que permet cobrir folgadament les necessitats derivades dels venciments (les quantitats que ha de tornar als seus proveïdors financers) fins al 2014. El nivell de solvència es va situar a l'11,30% en el període de referència. CatalunyaCaixa ha comptabilitzat 177.000 clients nous. La inversió creditícia es va reduir de 959 milions. L'entitat ha tancat 750 operacions immobiliàries.

stats