SECTOR FINANCER
Crònica 25/03/2011

CatalunyaCaixa opta pel FROB

CatalunyaCaixa demanarà ajuts públics de 1.718 milions d'euros per recapitalitzar-se. L'entitat ha escollit l'opció del FROB, tot i que preveu combinar-la amb l'entrada de clients i treballadors al capital.

Toni Garganté
2 min
El director general, Adolf Todó, pilota la reestructuració de la caixa catalana pensant en la possibilitat que treballadors i clients entrin al capital.

Barcelona.La recta final per plantejar al Banc d'Espanya les opcions de recapitalització s'acaba dilluns que ve. CatalunyaCaixa va prendre partit ahir, i va escollir la utilització dels diners públics del Fons de Reestructuració Bancària (FROB) com a millor fórmula per sortir del pas. Així, l'entitat que dirigeix Adolf Todó incrementarà el capital principal en 1.718 milions d'euros -la quantitat que va fixar el banc regulador-, la qual cosa suposarà elevar aquesta ràtio fins al 10,4%.

La caixa presidida per Manel Rosell no xifra la part de capital que quedarà en mans públiques a canvi dels 1.718 milions. D'aquesta forma, la caixa dóna gairebé per descartat cotitzar a borsa en els pròxims dotze mesos, conscient de la dificultat de fixar un preu mínimament atractiu per a l'inversor. En el comunicat emès ahir, assegura que "descarta sortir a borsa a curt termini". A mig camí, preveu combinar la captació de diners del FROB amb l'entrada al capital de clients i treballadors a través de l'emissió de deute que es convertiria en accions. L'entitat té previst iniciar "de forma immediata" la captació d'inversors privats, buscant el millor moment als mercats, amb l'objectiu final de substituir "a mig termini" el percentatge que correspongui al FROB en el capital.

De fet, l'entitat no descarta cap de les opcions, com ara "la combinació de negocis amb altres entitats financeres". Tot i que els directius de CatalunyaCaixa sempre ho han desmentit, s'ha especulat amb una hipotètica absorció del Banc Sabadell.

Actius immobiliaris

Una altra de les accions que no desmenteix passa per segregar els actius immobiliaris en una altra entitat, tal com s'ha compromès a fer La Caixa. D'aquesta forma, podria netejar l'actiu de promocions i morositat.

CatalunyaCaixa té molt avançat el procés d'integració de les antigues caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa. Al final del primer semestre s'haurà reduït un 25% de la xarxa d'oficines i un 15% de la plantilla. El procés aportarà unes sinergies de 130 milions d'euros anuals. Des del principi de la fusió ha captat més de 160.000 clients i s'han superat els 4,1 milions.

stats