FINANÇAMENT
Crònica 12/03/2011

CatalunyaCaixa presta 500 milions al Govern

CatalunyaCaixa ajudarà la Generalitat. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va admetre ahir que l'entitat donarà un crèdit de 500 milions d'euros per gestionar els pagaments a curt termini.

Elena Freixa / Toni Garganté
2 min
CatalunyaCaixa presta 500 milions al Govern

Barcelona.CatalunyaCaixa donarà un crèdit a curt termini de 500 milions d'euros a la Generalitat per millorar el seu nivell de tresoreria. Aquesta operació, que es negociava des del novembre, servirà per cobrir compromisos de liquiditat del Govern, que estudia altres fórmules per refinançar deute.

Així, el crèdit de CatalunyaCaixa, que arriba l'endemà que el Banc d'Espanya publiqués les necessitats de capital de bancs i caixes, no té res a veure amb una renegociació per allargar els terminis d'un crèdit sindicat de 1.500 milions i amb altres vies de finançament, com una possible emissió de bons minoristes.

El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va emmarcar ahir dins la normalitat aquest crèdit de CatalunyaCaixa. "La feina d'obtenció de crèdit i possibles emissions és constant al Govern", va afegir el conseller, que no va donar detalls sobre futures operacions.

Rebaixa de la qualificació

El titular d'Economia del Govern també va referir-se a la rebaixa de la qualificació del deute català (situat ara en A2) per part de l'agència Moody's, que també va fer el mateix amb l'Ajuntament de Barcelona. Va assegurar que no era una sorpresa tenint en compte la situació de dèficit en què Catalunya va tancar l'any passat. Malgrat tot, va reconèixer que aquesta reducció de la qualitat financera influirà negativament en el preu que haurà de pagar Catalunya per endeutar-se més. "Evidentment tot això afectarà els tipus d'interès que haurem de pagar", va reflexionar. Mas-Colell va ser taxatiu a l'hora de repartir culpes sobre la situació financera: "Aquest Govern no és responsable de la situació fiscal". Va assegurar que una de les seves prioritats serà sanejar les finances heretades del tripartit.

El titular d'Economia del Govern va demanar al govern espanyol que comparteixi amb Catalunya la responsabilitat per superar aquesta situació. "No hem d'oblidar que a fora només veuen un sol vaixell, el del Regne d'Espanya, i val més que dialoguem i evitem tirar-nos pedres a la nostra teulada", va insistir Mas-Colell. "No ens convé assenyalar-nos gaire els uns als altres", va alertar, i va demanar un esperit de col·laboració al govern de José Luís Rodríguez Zapatero. Pel que fa als pressupostos del 2011, va reconèixer que pivotaran sobre la retallada de la despesa. Va recordar que els números previstos per a aquest any no permetran al Govern fer totes les coses que voldria, entre les quals va citar la capitalització de l'Institut Català de Finances i la recuperació de les caixes.

stats