VENDES ACCIONARIALS EN EL SECTOR FINANCER
Crònica 20/01/2011

CatalunyaCaixa surt de Repsol per millorar la solvència

CatalunyaCaixa ha deixat de ser accionista de Repsol. S'ha desfet de l'1,63% que tenia a la petroliera a través de Repinves, societat que compartia amb Criteria, que manté la seva participació.

Ariadna Carbonell
2 min
Adolf Todó ha pilotat la integració de Caixa Catalunya, Tarragona i Manlleu.

BarcelonaNo ha estat una sorpresa. El director general de CatalunyaCaixa, Adolf Todó, ja va dir que Repsol era la inversió menys estratègica del grup quan Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa es van integrar el juliol passat. Dit i fet. Quan ha considerat que el preu era convenient, ha venut l'1,63% que l'entitat posseïa a la petroliera per 448 milions d'euros, i ha generat unes plusvàlues de 186 milions.

L'operació es va realitzar ahir a través d'una col·locació accelerada entre inversors qualificats, que es van quedar la participació de CatalunyaCaixa a Repsol a un preu mitjà de 22,56 euros per acció. Per dur a terme la venda, el vehicle d'inversió Repinves -l'entitat que dirigeix Adolf Todó i Criteria compartien- es va dissoldre. Per la seva banda, el holding de La Caixa va decidir que la participació a la petroliera que controlava de manera indirecta a través de Repinves -un 3,4%- s'incorporés al paquet accionarial que controla directament, que ja és del 12,97%. És més: des del setembre, La Caixa ha comprat un 1,15% del grup que presideix Antoni Brufau.

Millora de la solvència

Amb la venda d'ahir, CatalunyaCaixa millora la seva solvència per afrontar els reptes que es presenten al sector financer aquest 2011. Aquesta desinversió se suma a la venda de la meitat del grup assegurador al setembre passat. El comprador va ser Mapfre, que va pagar 549 milions d'euros i va generar uns guanys per la caixa catalana de 415 milions.

L'entitat podria desprendre's d'altres participacions, tal com ja va advertir al juliol. Actualment, també disposa d'un 1,62% de Gas Natural, una participació que, si decidís vendre, no aportaria plusvàlues a l'entitat, ja que la gasista cotitza a un preu inferior al del moment que les va comprar. Entre d'altres, CatalunyaCaixa manté un 0,36% d'Abertis, després que el 2008 va vendre un 5,5% de la concessionària d'autopistes. També aleshores buscava millorar la liquiditat i solvència en un moment en què l'economia començava a desaccelerar-se i la morositat iniciava l'escalada.

stats