REORGANITZACIÓ FINANCERA
Crònica 31/03/2012

CatalunyaCaixa tanca el 2011 amb 1.335 milions de pèrdues

El sanejament del risc promotor que ha completat CatalunyaCaixa (per valor de 1.505 milions) ha fet emergir pèrdues en l'entitat catalana. Sense aquesta provisió, el benefici hauria estat de 121 milions.

Beatriz Arias
3 min
CatalunyaCaixa tanca el 2011 amb 1.335 milions de pèrdues

BARCELONA.Els números vermells en els resultats de l'entitat que presideix Adolf Todó no han estat una sorpresa, però no deixen de ser importants. Fa una setmana, CatalunyaCaixa va avançar que deixava de pagar els interessos de les participacions preferents i de les obligacions subordinades perpètues. I la llei només justifica la suspensió del cupó d'aquestes emissions de deute si l'entitat registra pèrdues.

La xifra s'ha concretat finalment en 1.335 milions d'euros: això suposa 338 milions més del que va pagar CaixaBank per l'adquisició de Banca Cívica a principis d'aquesta setmana, una operació que la va col·locar en el primer lloc de la llista de bancs per actius al mercat espanyol.

La dotació extraordinària que ha aprovat el consell d'administració de CatalunyaCaixa per sanejar els seus actius immobiliaris respon a les últimes exigències del ministeri d'Economia (que obligaven a dotar de 52.000 milions d'euros tot el sector). Mitjançant aquest sacrifici , l'entitat catalana -controlada en un 90% per l'Estat a través del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB)- es vol preparar per a la subhasta que l'ha de privatitzar. CatalunyaCaixa va assegurar fa uns dies en un comunicat que ja hi ha compradors interessats: Banco Santander, Banesto (controlat pel mateix Santander), el BBVA i Banc Sabadell. Fonts de l'entitat han reconegut que aquest "excés de prudència " a l'hora d'aprovisionar els actius immobiliaris té com a objectiu millorar les condicions de cara al començament del procés d'integració en una altra entitat. L'operació la deixa en una posició d'avantatge competitiu respecte d'altres bancs que encara no han completat aquest procés. L'entitat va demanar la setmana passada que la subhasta es fes abans de l'estiu.

CatalunyaCaixa, fruit de la fusió entre les caixes de Catalunya, Manresa i Tarragona, ofereix al possible comprador uns actius totals de 77.075 milions d'euros i una xarxa comercial que supera les 1.100 oficines. Els comptes de l'entitat haurien registrat uns beneficis de 121 milions d'euros (un 10,8% més que el 2010) si no haguessin descomptat les provisions. A més, malgrat la neteja dels comptes, CatalunyaCaixa manté el nivell de solvència en el 12,08% i un radi de reserves de capital del 8,27%.

Processos pendents

En les pròximes hores conclou el termini concedit pel Banc d'Espanya perquè les entitats detallin com compliran amb les exigències de sanejament que va imposar el govern espanyol amb la reforma financera. Entre els que encara no han fetels deures -com CatalunyaCaixa- hi ha la CAM.

Ahir es va saber que l'antiga Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) necessita 1.880 milions d'euros per continuar amb el seu sanejament immobiliari. La CAM -que va ser intervinguda pel Banc d'Espanya el juliol de l'any passat i adjudicada en subhasta al Banc Sabadell al desembre- només n'haurà d'aportar una part, 470 milions d'euros. La resta, 1.880 milions, anirà a càrrec del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), segons es va establir abans de l'adjudicació. Abans que l'Estat traspassés la propietat pel preu simbòlic d'un euro a través del FROB, la CAM va potenciar un pla de sanejament, que ara es completarà. En el cas de Bankia, l'aprovisionament d'actius immobiliaris que ha de fer ascendeix als 5.070 milions. L'entitat, a més, té de marge només fins aquest any per completar-ho, sempre que no entri en un procés de fusió amb una altra entitat.

Bankia va tancar l'any passat amb un benefici net de 309 milions després d'aprovisonar 1.139 milions d'euros a càrrec dels comptes de l'any passat. Ahir l'entitat presidida per Rodrigo Rato va comunicar que en els últims dos mesos ha aconseguit generar 1.304 milions més mitjançant la recompra de deute i la venda de participacions preferents. Per tant, l'entitat necessita generar encara 2.627 milions d'euros. Malgrat que algunes fonts del sector dubten si Bankia aconseguirà afrontar en solitari aquest esforç, l'entitat ha assegurat al Banc d'Espanya que compta amb la seva pròpia generació de resultats.

stats