SUCCESSOS
Crònica 06/10/2011

Cau una màfia xinesa que prostituïa més de cent dones a Barcelona

Una operació policial ha permès desmantellar una xarxa xinesa d'explotació sexual i precintar 15 prostíbuls. Unes cent noies eren obligades a prostituir-se en condicions lamentables.

Laura Díaz-roig
2 min
Dues de les víctimes de la xarxa de proxenetes, en un dels registres dels Mossos en els bordells clandestins que controlava la màfia xinesa.

Barcelona.La màfia xinesa desarticulada aquesta setmana a Barcelona no només va obligar més d'un centenar de noies a prostituir-se en condicions higièniques i sanitàries lamentables, sinó que també les feia avortar en cas de quedar embarassades d'algun client. És el que va explicar ahir el cap de la unitat de crim organitzat dels Mossos d'Esquadra, Quim Francesc, que va revelar que, en els 33 registres realitzats, es va trobar una gran quantitat de pastilles per al tractament de l'avortament i drogues com ara èxtasis i ketamina.

Les dones -sis de les quals són menors- eren captades a la Xina amb la promesa falsa d'una feina. Algunes van fer llargs recorreguts per Europa fins a arribar a Barcelona, on se'ls comunicava que tenien un deute de 20.000 euros amb l'organització. A partir d'aquí era fàcil retenir-les: estaven en situació il·legal a Catalunya, se sentien completament desarrelades i havien de fer front a un gran deute.

Les prostitutes -més d'un centenar- treballaven en condicions higièniques i sanitàries lamentables i eren obligades a fer més de vuit serveis d'una hora seguits sense protecció. De fet, després de la investigació s'ha sabut que una de les joves es va suïcidar quan va saber que tenia la sida. Tot i així, de la trentena de noies que han estat traslladades a centres d'acollida, només tres o quatre ho han volgut denunciar.

La cúpula

L'operació Turandot, que s'ha fet en dues fases i que ha estat dirigida pel jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona, ha arribat a la cúpula local de l'organització, que també ha estat desmantellada, i ha permès el tancament de 15 prostíbuls. Per tant, els Mossos donen per desarticulada tota l'estructura de l'organització a Catalunya i creuen que els serà molt difícil regenerar-se.

La majoria de prostíbuls s'ubicaven a la ciutat de Barcelona, però també se n'han investigat i precintat alguns de l'àrea metropolitana. Dels 39 detinguts, 33 han ingressat a la presó per ordre de la jutge. A més, la policia catalana creu que encara queden persones per detenir a la Xina, tot i que no ha volgut donar gaires detalls per no entorpir la investigació.

Els detinguts, que no tenien antecedents, estan acusats de delictes de tràfic d'éssers humans, prostitució d'adults i menors, immigració clandestina, tinença d'armes de foc, elaboració, tràfic i venda d'estupefaents, falsificació documental, falsificació de targetes de crèdit i organització criminal.

La xarxa, que feia més de dos anys que estava instal·lada a Barcelona, s'estava fent més agressiva i havia començat a extorsionar comerciants xinesos establerts a la ciutat i també volia començar a produir drogues. A més, utilitzava la infrastructura per obrir rutes de trànsit per a ciutadans xinesos que volien entrar il·legalment a països com els Estats Units i el Canadà .

Laboratori de falsificació

Els registres de domicilis i establiments de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs, Badalona, Sant Boi de Llobregat, Sabadell, Terrassa, Castelldefels i Vilanova i la Geltrú han permès desmantellar també un laboratori de drogues i un de falsificació de documents.

Aquest últim, localitzat a Santa Coloma de Gramenet, és un dels laboratoris de documentació més importants que s'ha desarticulat mai a Catalunya. També s'han intervingut dues armes de foc, centenars de passaports falsos de diverses nacionalitats, 80.000 euros en metàl·lic i material informàtic.

stats