Eleccions Presidencials
Crònica 24/01/2011

Cavaco Silva, reelegit

1 min
Lactual, Portugal

L'actual president de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, repetirà en el càrrec cinc anys més després de la victòria obtinguda ahir a la primera volta de les eleccions. Cavaco Silva, el candidat del Partit Social Demòcrata, de centre-dreta, va superar el 50 per cent necessari per no anar a la segona volta mentre que el seu principal rival, el socialista Manuel Alegre, que també comptava amb els suport de l'extrema esquerra, es va quedar per sota del 20 per cent dels vots segons els resultats oficials provisionals.

L a jornada electoral va estar marcada per la poca participació, que no va arribar al 50 per cent de l'electorat, l'índex més baix des del restabliment de la democràcia en aquest país l'any 1974. La campanya no va acabar de motivar els electors per anar a les urnes, on havien de triar entre sis candidats, només dos dels quals tenien possibilitats reals de ser elegits. Durant la jornada es van registrar alguns problemes informàtics relacionats amb la identificació dels votants mitjançant el seu document digital.

P reocupats per un índex creixent d'atur al seu país, sotmesos des de l'1 de gener al tercer pla d'austeritat del govern en un any i sota l'amenaça permanent d'un rescat financer, a l'estil del que es va donar a Irlanda, els portuguesos han optat per la continuïtat a les urnes conscients que el càrrec de president és sobretot honorífic al seu país, tot i que manté la potestat de dissoldre el Parlament. Cavaco Silva, de 71 anys, va ser primer ministre entre els anys 1985 i 1995 i és president des del 2006.

stats