Crònica 26/12/2011

Cavallets de fusta a la venda per internet

Eduard Bosch i Alsina és un artesà fuster jubilat. Amb 85 anys va decidir obrir una pàgina web per vendre els seus cavallets artesanals

Beatriz Arias
2 min
Eduard Bosch i Alsina, amb dos dels seus cavallets, al taller / CÈLIA ATSET

VallgorguinaLa tradició arriba per internet en moltes ocasions. I aquesta n'és una: la venda de cavallets de fusta totalment artesanals, elaborats per Eduard Bosch i Alsina a Vallgorguina, al Vallès Oriental. L'any passat va obrir la web "cavalletdefusta.com" i aquest 2011 ha rebut la majoria de les comandes a través d'aquesta eina.

1. L'origen del cavallet. Eduard Bosch és un artesà fuster de 86 anys que va començar amb la fabricació de mobles a mida a finals del 1940. Paral·lelament s'inicià en l'elaboració de joguines i del cavallet que realitza actualment. Per Eduard Bosch, jubilat, la web no és tant un negoci com una manera de seguir actiu i sentir-se realitzat.

2. Reconeixement. Francesc Bosch, fill d'Eduard Alsina, explica que al principi el seu pare només fabricava per a familiars i amics però que cada cop rebia més peticions. Van decidir ajudar-lo a obrir la web perquè tothom pogués accedir a un producte tan especial i per donar al seu pare un merescut

reconeixement.

3. Dedicació personalitzada. Els cavalls són tots iguals. D'una banda se'n fan el seient i les potes –tornejades a mà–, que són de fusta de pi envernissada. D'altra banda es fa el balancí, el cap i la cua, de fusta de plàtan i pintats de color vermell. Per a cada cavall es necessiten uns quatre o cinc dies, entre triar la fusta i preparar-ho i ajuntar-ho tot.

4. Més vendes per Nadal. Durant aquest 2011 s'han fabricat uns 70 cavallets; tots són encàrrecs que han arribat de la pàgina web, la majoria des de Catalunya però també de la resta de l'Estat. Arriben més peticions durant l'època nadalenca però el cavallet és una peça que es ven tot l'any perquè també té un valor artesà i decoratiu.

Les reaccions dels compradors

Molts dels compradors li envien després un correu per donar-li el seu feedback. Eduard Bosch recorda especialment el d'una parella que explicava com havien buscat per tot arreu un cavallet de fusta fins que van trobar la seva web.

stats