CAVALCADES REIALS PLA DE MOBILITAT
Crònica 05/01/2011

Cavalls, camells i esquís (si cal)

Sempre hem vist els Reis dalt d'un camell, però aquí no n'hi ha masses. Per això opten per opcions més autòctones, com el cavall o vehicles que puguin anar per sobre la neu.

M.bausells/a.brullet
3 min
L'Alba i la Neus esperen per donar la carta al mag Maginet, el patge dels Reis d'Orient a Cornellà de Llobregat.

Barcelona.No tots els Reis arriben motoritzats. De fet, la seva imatge més típica és dalt d'un camell amb el qual se suposa que han fet tot el camí fins a Betlem.

Catalunya, però, no és Betlem, i aquí els camells no formen part de la nostra fauna autòctona. Segurament els seria difícil recórrer segons quines zones del nostre territori. Per això a molts pobles hi arriben damunt de cavalls, a peu o fins i tot dalt d'uns esquís o d'unes màquines per aixafar la neu, si el clima ho requereix..

Pocs camells

Tot i ser el més típic no té massa èxit a Catalunya

El nostre país no és de camells ni de dromedaris, potser per això pocs pobles els utilitzen en les cavalcades de reis i els llocs on s'han utilitzat hi han acabat renunciant.

A Lleida ho havien intentat uns anys, però van acabar renunciant-hi perquè l'eix comercial, per on passaven, era massa estret. Primer només van descartar els animals, però al final també van acabar canviant el recorregut de la cavalcada.

A Tona també van provar els camells, però segons ens informen els nostres lectors, la prova no va acabar de funcionar. Per això van fer-ho només un any i ara han tornat als tractors.

A Barcelona també hi havia hagut camells a la cavalcada. A la capital, però, el canvi ha estat més important. Han decidit suprimir del tot els animals perquè hi ha gent que creu que no és correcte utilitzar-los en festes com aquestes.

A Catalunya encara hi queda un poble on els Reis arriben en camell: Llanars, al Ripollès. Baixaran des de Solademunt fins al poble amb torxes.

A Alcoi no hi arriben amb camells però ho fan amb dromedaris. Aquesta és la cavalcada més antiga d'Espanya i es calcula que hi participaran un miler de persones.

El cavall

És un dels mitjans de transport més utilitzats

Un animal més nostrat, i segurament més fàcil de trobar, és el cavall, que s'ha convertit en el rei de les cavalcades. Són molts els municipis que l'han escollit perquè Ses Majestats no hagin d'anar a peu.

Arribaran a cavall a Badalona, amb una comitiva que, a més dels tres Reis inclourà el patge anunciador i la carrossa de l'estel. També arriben a cavall a Ferreries (Menorca) i a Mataró. A Cabrils arriben en carrosses tirades per cavalls. També ho faran així a Centelles, però no tot el seguici. Els patges s'hauran d'enfilar als cavalls mentre que Ses Majestats podran fer tota la cavalcada des de les carrosses.

A la neu

Són capaços de calçar-se uns esquís si fa falta

Tant si plou, com si neva o pedrega, els regals s'han d'entregar. I si cal estan disposats a calçar-se uns esquís com fan cada any a la Vall de Núria en una festa acompanyada de torxes i focs artificials. A la Molina també hi arribaran per la Pista Llarga acompanyats de focs artificials.

A Vaquèira-Beret també hi arribaran. S'enfilaran damunt de les màquines per aixafar la neu de la cota 1.800 fins la 1.500.

A domicili

En alguns municipis aprofiten per entregar els primers regals

Els més treballadors comencen a fer la feina ja la vigília de Reis. És el cas de la d'Igualada, on s'ha declarat Festa d'Interès Popular. Quan acaben es reparteixen la ciutat i entreguen els primers regals. On és possible ho fan apropant-se fins la finestra amb escales de colors.

A Santa Maria d'Oló, al Bages, els entreguen al pavelló on Ses Majestats criden els nens perquè pugin a l'escenari a recollir els regals.

A Girona també demostraran que poden arribar a qualsevol casa. Durant tota la cavalcada els patges s'enfilaran per les parets de la ciutat per demostrar que, per alt que sigui l'edifici, hi poden arribar. Demostraran amb tirolines que els regals poden creuar, sense dificultats, l'Onyar.

Passejant per la ciutat

Apareixen per art de màgia i visiten el pessebre

A Girona els Reis hi instal·len, per art de màgia, un campament als Jardins Fora Muralla. Per això fan dues cavalcades, una en què els manaies, els soldats romans que desfilen per Setmana Santa, els van a buscar, i una segona en què baixen junts fins a la ciutat.

A Corbera de Llobregat s'integren en les activitats nadalenques del municipi. Arriben a peu i s'apropen fins al pessebre vivent on van a adorar i a fer lliurament dels regals al nen Jesús a la cova i aprofiten per recollir les cartes dels nens.

Amb torxes

Als municipis on fan el recorregut a peu sovint se'n veuen

A molts pobles el recorregut es fa a peu i es tradició acompanyar-los amb torxes. A Taradell en tenen unes de pròpies, les Atxes de Barballó, fetes pels més petits amb aquesta herba, que és semblant a l'espígol. Serveixen per atraure els Reis i guiar-los fins al poble.

A Elda, Alacant, la gent del poble puja fins la muntanya a la tarda. I un cop allà acompanyen Ses Majestats amb torxes fins al poble on continua la cavalcada.

stats