PRECAMPANYA ELECTORAL
Crònica 11/09/2011

Chacón crida Catalunya a frenar El PP i seguir tirant d'Espanya

La virtual candidata del PSC, Carme Chacón, no es resigna a donar per perdudes les eleccions i ahir va vendre esperança a l'incombustible Baix Llobregat. Catalunya pot salvar de nou Espanya, assegura.

Roger Tugas
2 min
Chacón va rebre el suport d'alcaldes com el de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, (esquerra) o el de Cornellà, Antonio Balmón (dreta).

Barcelona.La ministra de Defensa, Carme Chacón, encara no ha estat proclamada oficialment, però sí proposada per l'executiva del PSC per encapçalar de nou la llista dels socialistes catalans el 20-N i ahir ja va oferir el seu primer míting com a virtual candidata. Ho va fer a Sant Joan Despí en un acte de suport de la principal federació del partit, la del Baix Llobregat, i hi va esbossar el que pot ser part del discurs socialista per mirar de salvar els mobles. I la base és molt semblant a la de fa quatre anys: "Si tu no vas, ells tornen", amb un afegit èpic perquè Catalunya lideri de nou Espanya i la impulsi fins superar la crisi.

"Vull tornar a encapçalar la candidatura del PSC per dues raons: Catalunya i els catalans", va assegurar Chacón al principi de la intervenció, però ràpidament va quedar clar que circumscriu el país en un àmbit superior en el qual vol influir. "Sempre vam ser decisius per al futur d'Espanya", va lloar, citant les reivindicacions de la Transició en favor de la democràcia i la descentralització autonòmica, i va defensar que "quan Catalunya ha prosperat, ho ha fet la resta d'Espanya".

Les fortaleses contra la crisi

I Chacón vol que aquesta dinàmica es mantingui, especialment davant l'actual crisi, de la qual se'n podrà sortir, segons la seva recepta, potenciant les exportacions, el turisme, la investigació i el desenvolupament i la indústria sostenible, àmbits en què Catalunya és capdavantera. La dirigent socialista, per tant, es va comprometre a treballar perquè "Catalunya torni a ser motor d'Espanya" i per situar-la "al capdavant" en la transformació de l'Estat. La Catalunya "plural" i de la "concòrdia" és "un exemple", va defensar.

Tanmateix, les enquestes no són afalagadores per als socialistes. Fins en els pitjors moments, Catalunya ha estat un feu del PSC, però aquesta vegada perilla fins i tot la victòria sobre CiU. Fa quatre anys, Chacón va obtenir 25 diputats, 15 més que la federació liderada per Josep A. Duran i Lleida. De cara al 20-N, amb els mateixos candidats, alguns sondejos han arribat a pronosticar un insòlit empat.

Per això, la ministra va carregar contra CiU des d'una comarca que encara va aguantar el tipus en les últimes conteses i va subratllar el discurs social, sense oblidar la defensa d'una immersió lingüística que ha garantit la cohesió. "CiU s'omple la boca de pàtria i símbols, però això no pot voler dir oblidar-se de la gent", va denunciar, abans de recordar les retallades en sanitat, ensenyament o en la renda mínima d'inserció. Chacón creu que la federació "ja ha donat per segura la victòria del PP i es van acomodant", però ella no es resigna. "No donarem una pilota per perduda", va avisar.

stats