ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 09/11/2011

Chacón adverteix els indecisos que perilla la prestació d'atur

El 30% d'indecisos que, segons llegeixen els socialistes al CIS, no tenen el vot decidit són l'objectiu a conquerir abans del 20-N. L'arma ja és coneguda d'altres campanyes: despertar la por al PP.

Pere Martí
2 min
Chacón amb Francesc Vallès al míting de Reus, on va reivindicar les inversions del govern espanyol al territori i va criticar que CiU no defensés el corredor mediterrani.

Reus.Carme Chacón va apel·lar ahir directament als indecisos advertint que si guanya el PP perilla l'estat del benestar i totes les prestacions socials, inclosa la prestació d'atur. Dirigint-se a aquella gent que encara no ha decidit el vot, va fer una llarga llista de mesures antisocials que segons ella impulsaria un govern presidit per Mariano Rajoy: deixar de percebre la prestació d'atur, treure l'ajut per a l'emancipació als joves i les prestacions que estableix la llei de la dependència. Per això es va mostrar convençuda que Catalunya "s'aixecarà" i tornarà a dir no al PP com fa quatre anys, quan els vots catalans van donar la victòria al PSOE.

Davant les 500 persones que el PSC va reunir ahir a Reus, va endurir les seves crítiques al candidat del PP, posant en dubte la seva capacitat de treball. Chacón va recordar que Rajoy ha passat per cinc ministeris i ningú recorda res del que va fer, excepte "els filets de plastilina" de la crisi del Prestige. I en els últims anys "no ha fet res" per ajudar el govern d'Espanya a sortir de la crisi. Així, va afirmar que si Rajoy no va merèixer la confiança dels espanyols a les eleccions del 2004 i del 2008, encara menys l'hauria de tenir ara que les coses estan difícils i governar requereix molt d'esforç.

Però no tot van ser retrets al PP en la seva intervenció. També va explicar d'on pensava treure el PSC els ingressos necessaris per fer millorar l'economia i quines mesures prendria. Com a novetat va anunciar que, si governa el PSOE, l'Estat assumirà el 100% de la cotització del primer any dels nous treballadors que contractin les empreses amb un nombre inferior de 50 persones. El segon any assumiria el 75%; el tercer, el 50%, i el quart, el 25%. A més d'abaratir la contractació, també va proposar alleugerir els tràmits per a la creació d'empreses i afavorir la innovació en les empreses grans.

Inversió històrica

L'altra clau del seu discurs va ser reivindicar les inversions que el govern de l'Estat ha fet a Tarragona. Chacón va presentar com a patrimoni del PSC les inversions en infraestructures que l'Estat ha fet en la demarcació de Tarragona, que va xifrar en 15.000 milions d'euros, i també projectes com el corredor mediterrani, que ni el PP ni CiU volien. La candidata va contraposar aquesta "inversió històrica" amb la "incapacitat" de la Generalitat per renovar l'acord amb Ryanair, que deixa l'aeroport de Reus en una situació delicada de cara al futur. "Encara sort que eren el Govern dels millors!", va ironitzar.

Abans d'anar a Reus, la candidata va aprofitar una reunió amb entitats del Tercer Sector a Barcelona per valorar el cara a cara de dilluns. A la sortida de la trobada, Chacón va contraposar un Rubalcaba positiu, amb propostes constructives, davant un Rajoy "evasiu", que evitava concretar en tot moment. El va qualificar de "paquet sorpresa amb mala pinta" perquè amaga el seu programa, només parla d'abaixar els impostos als rics i no explica com sortirà de la crisi.

stats