LA SUCCESSIÓ DE ZAPATERO
Crònica 30/05/2011

Chacón elogia el "gran candidat" Rubalcaba

Fa només quatre dies la ministra de Defensa va desar en un calaix l'aspiració per ser la candidata a la presidència del govern espanyol. Ahir va fer pinya amb l'elegit i en va destacar l'experiència.

Joan Rusiñol
3 min
Els reis i la ministra de Defensa van presidir el dia de les forces armades espanyoles a Màlaga.

Madrid.Teòricament el PSOE ha obert un procés de primàries, però tots, dins del partit, es refereixen a Alfredo Pérez Rubalcaba com "el candidat". Ho va certificar el comitè federal que van celebrar dissabte i tothom ho té coll avall, tant els seus partidaris (la gran majoria), com els que volien liderar un altre projecte, com la ministra de Defensa i membre de l'executiva del PSC, Carme Chacón. Ahir es va posar al costat del succesor de Zapatero com si no hagués passat res.

"Tenim un gran candidat", va assegurar la catalana en una entrevista a TVE en motiu de la celebració del dia de les forces armades espanyoles a Màlaga. El seu posat era molt més relaxat i somrient que el dia abans, quan al comitè federal del PSOE no va voler dissimular el malestar. En l'entrevista, però, va aclarir que els somriures tenien poc a veure amb un canvi de parer sobtat: "Té a veure amb Pedrito, Messi i Villa". Va quedar clar que una cosa és intentar tancar ferides i una altra és que realment cicatritzin. Al partit hi ha la convicció que Chacón no ha tirat la tovallola per sempre sinó que s'ha reservat per a una millor ocasió. Si Rubalcaba surt derrotat a les generals, ella estarà en una excel·lent posició de sortida al congrés que els socialistes han de fer l'any que ve per substituir l'actual secretari general i, per tant, per ser la candidata el 2016. Només té 40 anys.

Veterania

La titular de Defensa sap que precisament un dels seus actius és l'edat. Rubalcaba està a punt de fer 60 anys i, si perd per golejada contra Mariano Rajoy ho tindrà difícil per liderar un projecte a llarg termini. Per això Chacón va posar el dit a la nafra en aquesta qüestió, disfressada d'elogi. Va dir que el vicepresident primer és "un polític molt experimentat, amb un magnífic full de serveis, dilatat en el temps". El candidat socialista va entrar a l'administració general de l'Estat el desembre del 1982 i va tenir cartera per primer cop el 1992 amb Felipe González. La ministra va subratllar la feina que ha fet des del 2006 al capdavant d'Interior en la lluita contra ETA, una faceta que també valoren de manera especial els socialistes bascos, grans avaladors de la candidatura de Rubalcaba.

En una entrevista a El Correo , el lehendakari, Patxi López, va titllar d'"indignants" algunes de les teories que l'acusen de liderar, la setmana passada, una "conspiració" per frenar Chacón i que va estar a punt de fer saltar el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Segons el president d'Euskadi, ell només va reclamar un congrés extraordinari (que hauria comportat la dimissió en bloc de la direcció) per garantir un debat d'idees. Al mateix temps, però, admet que per ell "Alfredo era la millor opció". Al final, s'ha optat per una bicefàlia -Rubalcaba candidat, Zapatero secretari general- que, segons la cúpula socialista, permetrà fer "l'autèntica remuntada" electoral.

Elecció "soviètica"

L'oposició ha començat a carregar contra el perfil polític de l'elegit i, sobretot, el mètode d'elecció. La diputada d'UPyD, Rosa Díez, que l'any 2000 va competir per la secretaria general del PSOE, va qualificar l'elecció de Rubalcaba de "soviètica" i de voler fer passar gat per llebre als militants amb unes primàries "que no ho són".

A Rubalcaba li ha sortit un primer contrincant, però amb poques possibilitats de reunir els més de 20.000 avals que necessitaria, un 10% de la militància. Es tracta d'un militant de base d'Andalusia, José Carlos Carmona, professor de la Universitat de Sevilla, que reclama un procés participatiu autèntic.

La resposta, el 18 de juny, quan es proclamaran els candidats.

stats