DEBAT SUCCESSORI AL PSOE
Crònica 25/02/2011

Chacón té l'aval dels seus per rellevar Zapatero

Els 25 diputats del partit al Congrés diuen que part de la seva feina és convèncer el PSOE perquè defensi amb força el projecte federal. Que Chacón liderés el socialisme espanyol els aplanaria el terreny.

Joan Rusiñol
3 min
La ministra de Defensa al Congrés conversant animadament amb el líder de la UGT, Cándido Méndez. Al fons, el diputat del PSC Daniel Fernández.

Madrid.Hi ha un sector dins del PSOE que no vol Alfredo Pérez Rubalcaba com a candidat a les eleccions generals de l'any que ve. Són zapateristes convençuts que no estan disposats a deixar el control del partit a la vella guàrdia felipista i que promocionen, cada cop amb més força, la ministra de Defensa, Carme Chacón. Tenen clar, però, que si la política catalana acaba fent el pas, abans ha d'assegurar-se que al darrere té el PSC unit i fort. La batalla serà cruenta i sense els vots de Catalunya o d'Andalusia és impossible provar d'aconseguir el poder a Ferraz. Davant d'això, fonts dels diputats socialistes catalans a Madrid donen per fet que, arribat el cas, no li faltaria l'aval. Entusiasta, fins i tot. Ara bé, matisen que no és cap operació pensada des de Catalunya, sinó d'una decisió personal de la ministra catalana.

"La Carme pot fer el que vulgui i on sigui", coincideixen diversos diputats socialistes catalans al Congrés. Hi ha el convenciment pràcticament unànime que Chacón és el principal actiu polític del PSC i que, per tant, té via lliure per decidir on vol fer carrera. Però tothom té coll avall que el seu lloc és a Madrid. De fet, aquesta setmana s'han tornat a disparar les alarmes sobre la possibilitat que es postuli com a successora de Rodríguez Zapatero, després que dimarts passat, en un esmorzar informatiu, reclamés la necessitat de convocar unes eleccions primàries si el president del govern espanyol llença la tovallola. El procés d'elecció interna és una de les condicions que esgrimeixen en privat els que no veuen amb bons ulls que sigui Rubalcaba el successor només perquè les enquestes diuen que salvaria millor els mobles.

El PSC creu que se n'ha fet un gra massa, de les paraules de Chacón de dimarts passat. "Si hagués estat la seva entrada en escena per a la successió, ens hauria avisat, i els 25 del PSC hi hauríem estat per donar-li suport", explicava a l'ARA un veterà diputat. Un altra cosa és, diuen, que Chacón opti hàbilment per no tancar cap porta, ja sigui de cara als comicis del 2012 o del 2016, una aposta a llarg termini que no descarten.

De Nicaragua a Ferraz Els diputats del PSC a Madrid s'han marcat com a objectiu "professionalitzar" més la seva feina per ser més efectius de portes endins i més visibles de portes enfora. En aquest context, les fonts consultades no tenen cap dubte que el lideratge de Carme Chacón ajudaria a "federalitzar" el socialisme espanyol i a fer-li canviar les actituds més "acomplexades", com ha passat en debats com el de les llengües cooficials al Senat. Veuen amb bons ulls, per tant, la possibilitat que la ministra pogués optar a la presidència del govern espanyol i fins i tot a la secretaria general del PSOE, malgrat que ella milita a les files del PSC (abans-d'ahir ella mateixa va dir que cada cop se sent "menys nacionalista").

A Madrid tothom té clar que, passi el que passi, Chacón aguanta bé a les travesses, sense desgastar-se al mateix ritme que la resta del govern. "Quan parles de la crisi, no et ve al cap ella", fa notar un diputat. De fet, les enquestes demostren aquesta tendència a mantenir-se.

Sigui com sigui, el calendari mana i abans que res el PSC ha de fer els seus deures a Catalunya. Això beneficiaria Chacón si finalment decidís fer un pas endavant: el soroll congressual a Catalunya ja hauria passat i el nou líder, amb un partit més o menys encarrilat, podria posar-se al seu servei per intentar arribar a la Moncloa.

stats