Crònica 10/05/2011

Chacón fa seva l'herència de ZP contra un Rajoy gandul

Joan Rusiñol
3 min
Chacón fa seva l'herència de ZP contra un Rajoy gandul

Tomelloso"A questa sala es diu Epíleg, però sona a pròleg de coses meravelloses". La ministra de Defensa, Carme Chacón, va ser ahir la protagonista de la campanya electoral del PSOE i no va deixar escapar cap oportunitat per travar un discurs en clau de futur. Ni tan sols el nom de l'hotel. No va quedar clar si parlava només del 22-M o jugava amb la incògnita del seu propi destí, que molts situen com a relleu de Rodríguez Zapatero com a cap de cartell socialista l'any que ve. Sigui com sigui, ahir es va deixar estimar per la militància entusiasta de Tomelloso, a Ciudad Real. A la sortida admetia que havia estat "a la glòria".

Tots els focus estaven posats en aquest poble de Castella-la Manxa, governat pel PP, estressat electoralment: a pocs metres del míting de Chacón en protagonitzava un altre la candidata de la dreta, María Dolores de Cospedal. Ciudad Real és la província que pot fer decantar la balança el 22-M en aquesta comunitat en cas d'empat a la resta.

La ministra va aprofitar-ho per marcar diferències entre les dues opcions i va reclamar sense pèls a la llengua el llegat de Zapatero, que va contraposar al del líder popular. "Algú recorda una llei que porti el nom de Mariano Rajoy a part de la llei del mínim esforç?", es va preguntar, i va avisar que si guanyava el PP -i la seva "joia" Cospedal- passarien "la tisora". En canvi, es va desfer en elogis cap al president sortint, reivindicant lleis com la d'igualtat o la del matrimoni homosexual. "Moltes de les coses que ha fet hi són per quedar-se; moltes de les conquestes socials porten el nom de Zapatero", va exclamar. Li va atribuir també els èxits de la lluita contra ETA sense fer cap referència al vicepresident i responsable d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, el seu eventual contrincant a les futures primàries socialistes.

El d'ahir, però, va ser un míting estrany perquè no hi va assistir el candidat autonòmic, José María Barreda, que ha decidit no compartir cartell amb els líders estatals. Sap que a les enquestes els ciutadans el valoren molt bé, però que, en canvi, la marca PSOE no ven. De fet, les banderoles electorals que es veuen penjades als fanals no tenen el color vermell corporatiu: són blanques i cal fixar-s'hi bé per veure les sigles socialistes.

El PSC l'encerta

L'estratègia de Barreda és semblant a la del PSC, que no ha volgut la presència de dirigents de Ferraz. En una conversa informal amb els periodistes, Chacón va admetre que el plantejament que han fet els socialistes catalans els dóna fruits perquè Jordi Hereu, l'alcaldable a Barcelona, ha escurçat distàncies amb CiU.

La titular de Defensa, que forma part de l'executiva del PSC, no va fer cap referència a Catalunya però, en canvi, va apostar perquè Castella-la Manxa no aculli el cementiri nuclear perquè ja ha "suportat la seva quota de risc nuclear". Un dels candidats segueix sent Ascó.

Un dia més la lluita contra ETA va tornar a esquitxar la campanya i el PP va haver de sortir en defensa de Rajoy per dir que no hi ha cap contradicció entre ell i l'ala dura del partit. El líder del PP va seguir centrat en l'economia i va assegurar que responsabilitzar Aznar de la crisi com fa el PSOE és com culpar "Di Stéfano que el Madrid no guanyi la Champions".

stats