Crònica 05/02/2012

Chacón rebutja estar en l'executiva socialista

Carme Chacón es quedarà fora de l'executiva socialista. Conscient que representa gairebé la meitat del PSOE, opta per construir l'alternativa des de fora. Ara bé, vol que Rubalcaba estigui ben collat.

Joan Russiñol
3 min
Amb un mig somriure de circumstàncies, Chacón va abraçar el vencedor de la pugna interna.

SEVILLALa primera reunió que va voler tenir ahir el nou secretari general del PSOE va ser amb la seva rival, Carme Chacón. La catalana li va confirmar el que tothom donava per fet als passadissos: que no formaria part del nou òrgan directiu del PSOE ni del grup parlamentari al Congrés. Això no significa, però, que renunciï a controlar ben de prop el líder socialista. Per això algunes de les persones que s'han mullat públicament per ella formaran part de l'executiva.

Per primera vegada en la història recent del socialisme espanyol, la negociació -sempre llarguíssima i difícil- es farà per acontentar els dos blocs ideològics en què ha quedat dividit el partit i sense tenir tant en compte els equilibris territorials. Els barons , que durant anys van marcar el ritme, ara han desaparegut castigats a les urnes.

Zaragoza i Bustos

Ahir a la tarda es va produir un fet curiós que va acabar per determinar les converses per formar el futur equip que s'asseurà a la seu de Ferraz i, que a l'hora de tancar aquesta edició, no s'havia fet públic. Els partidaris de Chacón, després de superar el xoc emocional d'una derrota que no s'esperaven, van anar prenent consciència que disposaven d'un 49% dels suports, un aval importantíssim per collar Rubalcaba. Fonts del PSC van emmarcar les converses amb el secretari general en aquest escenari. És a dir, si no hi ha canvis, les persones que en formaran part seran clarament partidàries de l'exministra, la posició que gairebé en bloc defensaven els socialistes catalans. Els dos noms que la direcció tenia ahir a la nit sobre la taula eren els de l'exsecretari d'Organització, José Zaragoza, i el de l'alcalde de Sabadell, Manel Bustos. Pere Navarro, primer secretari del PSC, es va reunir amb Rubalcaba i li va reiterar l'aposta federal que defensa el seu partit.

L'actual secretari d'Organització, Daniel Fernández, va confirmar que abandonarà l'acta al Congrés, com ja va avançar aquest diari. Això permetrà que prengui possessió com a diputat Germán Rodríguez, un dels principals col·laboradors de l'exministra de Defensa.

Tot i que l'eix de la negociació no serà territorial, tothom al PSOE té clar que els socialistes bascos tindran un pes significatiu en la nova etapa. El lehendakari López i el conseller de l'Interior d'Euskadi, Rodolfo Ares, van deixar-se veure durant tota la tarda i vespre pels espais comuns del recinte. Tot apunta que Ares, home de la màxima confiança del líder socialista, tindrà un paper rellevant a la sala de màquines del carrer Ferraz.

Nous joves dirigents

El secretari general del PSOE extremeny, Guillermo Fernández Vara, que s'havia mantingut equidistant en aquest debat, va treure pit a la nit per anunciar que els delegats extremenys, majoritàriament, havien apostat pel guanyador. Segurament això tindrà premi.

En les converses que hi havia entre dirigents a última hora del vespre, les travesses situaven en un lloc destacat Elena Valenciano, responsable de la campanya electoral del PSOE el 20-N, i Óscar López, el jove dirigent de Castella i Lleó, molt pròxim a José Blanco.

Entre les noves fornades que de ben segur entraran a l'executiva hi ha el madrileny Pedro Sánchez, la murciana María González i el navarrès Juan Moscoso. Aquests dos últims han estat els portaveus del candidat en la campanya.

Demostrant que volia buscar la unitat, el secretari general va mantenir una intensa agenda de reunions per poder presentar avui un equip que generi el màxim consens. Des de la candidatura de Chacón alertaven que serà la prova del cotó: "¿Sabrà fer una executiva amb el suport del 90%?", es preguntaven.

stats