EL FUTUR DEL SOCIALISME
Crònica 02/02/2012

Chacón torna a rebutjar el pacte fiscal l'endemà de l'acte unitari

L'exministra Carme Chacón ha rebutjat altre cop el pacte fiscal i aquesta vegada ha afegit que "tot" el PSC està d'acord amb ells. No és exactament així: hi ha dirigents socialistes que estan a favor del pacte.

Pere Martí
3 min
Chacón torna a rebutjar el pacte fiscal l'endemà de l'acte unitari

BARCELONA.El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, i la portaveu d'Economia, Rocío Martínez Sampere, van assistir a l'acte que es va celebrar dimarts al vespre a l'Ateneu de Barcelonès, organitzat per la societat civil catalana, per reivindicar el concert econòmic. Poques hores després, ahir al matí, esmorzaven amb unes declaracions de Carme Chacón a TVE en què assegurava que "tot el PSC i tot el PSOE està en contra del que els nacionalistes catalans volen anomenar pacte fiscal ", que en realitat "emmascara un concert econòmic", però no ho diuen obertament perquè "sona més malament".

L'exministra va reinterpretar el que ella entén com a pacte fiscal explicant que es tracta d'una "revisió" del sistema per "seguir intentant acostar els ingressos per règim comú i règim foral de les comunitats autònomes". Chacón va ser rotunda: "Aquest és el camí i s'anomena solidaritat". Aquest camí no és exactament el que va aprovar el congrés del PSC del mes de desembre, ja que en la ponència marc s'explica que "en la perspectiva de la revisió del sistema de finançament acordat l'any 2009, el PSC defensarà un plantejament de pacte fiscal federal". Aquest pacte fiscal federal passa per més bilateralitat, més reconeixement de l'esforç fiscal de Catalunya, més transparència i la convergència de models.

Ni Joaquim Nadal ni Rocío Martínez Sampere van voler polemitzar públicament amb Chacón sobre el pacte fiscal. No obstant, Martínez Sampere va enviar un tuit en què recordava: "El pacte fiscal federal és bo per a Catalunya i és factible. Es basa en criteris de sobirania fiscal compartida amb Espanya i Europa i amb un criteri de solidaritat que ha de ser tan just com irrenunciable". Fonts de la direcció del PSC van intentar rebaixar la tensió creada assegurant que l'exministra només es referia a la proposta de CiU i no a la del PSC. Malgrat aquest intent, un membre de l'executiva, Jordi del Río, va acusar Chacón de "doble llenguatge" perquè "d'una banda encapçala la llista del PSC per Barcelona i de l'altra critica el PSC des de fora de Catalunya". Les paraules de Del Río també evidencien malestar perquè en algunes reunions com a candidata, a porta tancada, l'exministra també hauria criticat el tripartit i concretament el paper que hi va fer el PSC, que va deixar que ERC portés l'agenda política.

Les crítiques no van anar a més perquè alguns dirigents del PSC interpreten la decisió de José Antonio Griñán de mantenir-se neutral -en lloc de donar suport a Chacón com estava previst- com un símptoma que la victòria s'està decantant cap a Alfredo Pérez Rubalcaba. "I no volem que ens acusin de posar bastons a les rodes", assegurava ahir un altre membre de l'executiva.

De moment, un dels pocs delegats catalans partidaris de Rubalcaba que s'ha donat a conèixer, Roger Pallarols, va explicar ahir a l'ARA que els militants del PSC cada cop tenen més "dubtes" sobre el fet que una victòria de Chacón pugui beneficiar el PSC i el PSOE. Tot i admetre que l'opció per l'exministra continua sent majoritària entre els 101 delegats que demà aniran a Sevilla, el primer secretari del partit a Ciutat Vella va reiterar que en moments de crisi Rubalcaba ofereix més garanties per a una etapa "tremendament complexa". Està convençut que hi ha més delegats rubalcabistes entre els del PSC i va recordar que la votació és secreta i que per tant serà difícil de controlar per la direcció.

stats